понеделник, 14 ноември 2022 г.

Пострадалите от потопа в Карловско не са получили нищо от даренията в общинската сметка

  

                                      Снимка: БТА

Пострадалите от наводненията в Карловско все още не са получили нищо от даренията, натрупани в общинската сметка. Това обяви пред БНР Ани Иванова от Инициатива за възстановяване на Каравелово.

На 2 септември, след пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, продължил осем часа, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново.

Те бяха залети от придошлите реки Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където бе обявено бедствено положение. Засегнати бяха стотици къщи, разрушена бе инфраструктура, мостове. Армията, полицията и доброволци се включиха в разчистването на селата.  

"Основният проблем е, че само ни се обещават. Трябва постоянно да настояваме, да се обръщаме с апели към медиите. Връзката се къса при местната власт. Влизаме в омагьосан кръг. Получаваме уверения от по-висшите институции, но общината не предприема действия. Ние трябва да плащаме за всяка една услуга", коментира Иванова.

Става ясно, че обещаната безплатна геодезическа дейност трябва да бъде поета от жителите в наводнените райони. А детската градина, която сами са възстановили в Каравелово, ще бъде затворена и децата ще бъдат пренасочени към съседно село.

"Даренията все още не са разпределени, а ние сме в изключително затруднено състояние. Общината не направи специална дарителска сметка, тя предостави своята. Имаме опасения относно реалната сума, която се е събрала до настоящия момент. Богдан, Каравелово и Слатина са пострадали. Към тях бяха доведени и други. Това доведе до нови огледи и съставяне на комисии. Този експертен съвет не е обществен. В него има държавни служители и кметове на населени места, но местните жители са много малко", добави Ани Иванова.

И отбеляза, че детската градина в Каравелово е в близост до реката, но конструктивно не е много пострадала.

"Вече е изчистена. Необходимо е укрепване и козметични ремонти по сградата. Имахме уверение, че има как да бъде възстановена или ще бъде построена нова. На 27 октомври обаче общинския съвет взе решение да я закрие. Няма окончателно становище относно конструктивната й издръжливост. Децата трябва да ходят в Богдан. Надяваме се ,че ще успеем да я спасим, защото досега има само решение на общинския съвет", посочи още жената.

И в момента има сеч на дърва в близост до едно от поройните дерета, сигнализира тя и обясни, че жителите разполагат със снимки и координати.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата