неделя, 20 ноември 2022 г.

Анализатор смята, че Косово е на прага на война

  

Остават още няколко часа до края на предупредителния етап за сърбите, които управляват превозни средства с незаконни регистрационни номера и началото на прилагането на втората фаза, която включва глоба от 150 евро за тези, които не са регистрирали превозните си средства в Република Косово, съобщи КосоваПрес специално за БТА.

Премиерът Курти замина за Брюксел, където се очаква да се срещне с президента на Сърбия Александър Вучич. Въпреки че провеждането на срещата беше потвърдено в петък, точният момент на срещата не беше определен, тъй като всичко зависеше от възможностите на страните и логистичните аспекти.

Очаква се срещата между страните да се състои в деня (в понеделник - б.ред.), в който по план на правителството трябва да започне изпълнението на втората фаза за пререгистрация на автомобили с незаконни сръбски номера, която предвижда глоби.

Въпреки обстоятелството, че дневният ред все още не е оповестен, се очаква срещата да се фокусира върху намаляване на напрежението между двете страни.

Политическият анализатор Неджмедин Спахиу каза, че Косово е на ръба на война, тъй като Сърбия не отстъпва на исканията на Запада. В интервю за КосоваПрес той даде да се разбере, че доброволно или насила Сърбия ще бъде вкарана в орбитата на Запада, където Косово ще служи като примамка и в двата случая.

"Ние сме на прага на война... Ситуацията е такава, че Сърбия не се поддава на исканията на Запада, тя се опитва да остане оазис в цяла Европа и продължава да провежда своята вековна политика между Изтока и Запада, респективно Русия и Запада, и да бъде под пълния контрол на Запада, който вече стигна до нови граници, от Финландия и Швеция до страните от Западните Балкани, Турция, Грузия и т.н. , вече върви към победа и в Украйна... Сърбия или доброволно, или насила ще влезе в орбитата на Запада, а Косово тук е примамка и в двата случая: доброволно чрез политически споразумения, подписи, признаване на Косово (...) или чрез война, в която Косово отново ще служи като примамка, инцидентите на север ще зачестят, Сърбия ще се изкуши да се намеси, така че след това НАТО да се намеси срещу Белград... (Военната намеса на Сърбия в Косово) може да бъде изкушена сега, защото наративът, който се създава, е, че Албин Курти не слуша американците, (и това) може да послужи като примамка и те могат да кажат на Сърбия, че ето - нито вие, нито Албин Курти искате да постигнете мирно споразумение, затова уредете въпроса помежду си. И в този контекст Сърбия може да се изкуши и да започне неприятности, от които след това в един момент НАТО да започне да се намесва в Белград... Ако днес се подпише споразумение за регистрационните табели, това може отново да отложи този въпрос, но споразумението за регистрационните номера не означава избягване на война", обясни политологът Спахиу.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата