четвъртък, 17 ноември 2022 г.

МВР променя тактиката по издирването на Сашко

  

От днес оперативно-издирвателните действия по търсенето на 12-годишния Александър Цветанов от Перник продължават под нова форма и ново разпределение на силите и средствата, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Сашко, който е аутист и е хиперактивен, изчезна на 11 ноември около 16 часа, след като е бил на разходка с баща си - нотариуса от Брезник Александър Цветанов. Детето е обявено за общодържавно издирване, а ГДБОП активира системата "Амбър алърт" за първи път от въвеждането ѝ в България преди почти пет години.

Въпреки мащабната операция, която продължава вече седмо денонощие, от детето няма и следа. То не е засечено и от нито една от 270-те камери за видеонаблюдение в миньорския град. От прокуратурата са категорични, че до момента няма събрани данни Сашко да е жертва на престъпление.

От МВР допълват, че специалисти проверяват отново и по-обстойно труднодостъпни места. Шейсет служители на МВР продължават издирването, а участие взимат сили и средства на ОДМВР-Перник, Благоевград и Кюстендил, както и сили на ГДНП.

Криминалистите търсят нови свидетели и хора, който биха дали информация за детето. От началото на акцията са проверявани средно по 50 сигнала от граждани на денонощие. До момента са разпитани над 12 свидетели, семейството на изчезналото дете, учителите му, както и всички, чийто данни могат да помогнат в издирването. Проведени са множество беседи и разговори с неговия баща. Назначени са две експертизи.

Детайлно е проверен 20-километров радиус от мястото на изчезването му в планината „Голо бърдо“ над Профилакториума в областния град. Многократно са проверени всички налични видеокамери за наблюдение в района, както и множество такива за охрана на частни домове и обществени помещения. Претърсени са изоставени сгради, училища и детски градини в района, жилищни и стопански постройки, шахти, водоеми и цялата гориста местност в 20-километровата зона. Паралелно с това полицаи и доброволци са проверили всички населени места в общините Перник, Радомир, Брезник, Земен и Ковачевци. И в тях са претърсени огромни горски територии, жилищни и обществени сгради и места където евентуално може да се намира момчето.

Ръководството на ОДМВР – Перник благодари на всички, който участваха и участват в издирването на Александър, като изрази специални благодарности на хилядите доброволци, който денонощно със собствени сили и средства се включиха в акцията.

"Подобно нещо не се е случвало в Пернишка област, а може би и в цялата страна", заключват от полицията в миньорския град.

 Социални услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата