четвъртък, 10 ноември 2022 г.

Оставка за невежия милиционер! Главният секретар на МВР Петър Тодоров нарече горяните бандити

 alt

 

 

 

 

 

 

 

 Написано от Христо Христов  / desebg.com

В коментар за убийството на граничния полицай мл. инспектор Петър Бъчваров при инцидент на границата с Турция главният секретар на МВР Петър Тодоров директно определи горяните като бандити, използвайки терминология от времето на тоталитарния комунистически режим.

Това стана днес при участието на Тодоров по Би Ти Ви. „Стрелба по нашите граници спрямо наряди не е имало десетилетия наред. Може би последните убити граничари при престрелки с бандитски формирования са 52-53 година“, заяви главният секретар.

Известно е, че тоталитарният комунистически режим нарича горяните „бандити“ и определя антикомунистическото въоръжено горянско движение „бандитизъм“, което се съпротивлява против комуникацията и съветизацията на страната до 1956 г.

За ликвидирането му първоначално режимът на БКП създава специална структура МВР-ДС – отдел за „борба с бандитизма“.

След като той не успява да се справи с горянското движение режимът създава Вътрешни войски, а за разгрома на горяните накрая БКП е принудена да включи и редовни войскови части.

Очевидно обаче главният секретар на МВР Петър Тодоров е възпитан в комунистически дух и не се смущава да използва терминология от времето на тоталитарния комунизъм.

57-годишният Тодоров, бе назначен с указ на президента Румен Радев на поста главен секретар на МВР в началото на месец август 2021 г. по време на служебния кабинет с премиер Стефан Янев и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Петър Тодоров е завършил Висшето народно военно училище във Велико Търново през 1986 г., а в системата на МВР влиза през 1992 г. като разузнавач към „Магистрална полиция“ в Пловдив.

Desebg.com припомня, че след като в служебния кабинет на Радев Бойко Рашков оглави МВР той също прибягна към комунистическата терминология на Държавна сигурност, определяйки своите политически противници като „бивши хора“ – израз, с който комунистическата диктатура определя елита преди 9 септември 1944 г., а така също индустриалци, фабриканти, търговци и др.

Не закъсняха и гневните коментари в социалните мрежи на казаното за „бандитските формирования“ от главния секретар Петър Тодоров.

Един от първите, който реагира бе евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), който в своя профил във Фейсбук написа по адрес на Тодоров:
„Или не познава българската история или е комунист! С този манталитет в средите на МВР трудно ще се демократизираме и депутинизираме.
Вечна памет и поклон пред българските горяни, първата организирана, въоръжена съпротива в Източна Европа срещу престъпния комунистически режим дошъл на власт през 1944 година с помощта на бандитски формирования.“

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата