четвъртък, 10 ноември 2022 г.

Русия или Украйна: Проучване показа на кого симпатизират българите във войната

 

Над 48% от българите не симпатизират нито на Русия, нито на Украйна във военния конфликт. Това показва национално представително проучване на агенция ЕСТАТ за общественото мнение за войната в Украйна.

Изследването е осъществено по метода "лице в лице" сред 1004 пълнолетни български граждани, подбрани по пол, възраст и тип населено място. Проучването е проведено в периода 8.10-28.10.2022 г. със собствено финансиране, добавя БТА.

На Русия симпатизират 20,7% от респондентите, а на Украйна - 23,1%. Около 8% от запитаните не могат да преценят. Близо 40% от участвалите в проучването (39,7) не смятат, че ще има победител във войната, 20% са на мнение, че Русия ще победи, а 11,4% - Украйна. Три процента са отговорили, че очакват победител в конфликта да бъдат Съединените щати, а 25,8% не могат да преценят.

Според 67,5% от запитаните българската позиция в конфликта между Русия и Украйна трябва да е неутрална, 16,3% смятат, че трябва да изразим подкрепа за Украйна, а 8,6% - за Русия. Проучването показва, че 19% от хората гледат отрицателно на украинските бежанци, а положително - 25,8%.

С "безразличие" са отговорили 17,2%, а останалите 38% нямат отношение. Над 71% (71,4) твърдят, че не са помагали и нямат намерение да помагат на украински бежанци. По-малко от 10% (9,4) са помагали, а 19,2 % не са, но имат намерение да го направят.

На въпроса "Ако днес се провеждаше референдум "за" или "против" членството на България в НАТО, как щяхте да гласувате?", 29,8% отговарят, че биха подкрепили присъединяването към Алианса, 31,1% са против, а 21% отговарят, че не биха гласували.

Отказът на държавния глава Румен Радев да се присъедини към инициативата на президентите от Централна и Източна Европа, които застанаха в обща декларация в подкрепа на Украйна и членството ѝ в НАТО, се одобрява напълно от 23,6% от респондентите, а 30% са отговорили с "по-скоро одобрявам". Твърдо неодобрение изразяват 13,1% от запитаните, а 11,1% по-скоро не одобряват. Над 22% от българите не могат да преценят.

Сред водещите изводи на агенция ЕСТАТ са, че симпатиите към всяка от страните в конфликта избледняват, а войната се превръща в събитиен фон.

Страховете, свързани с войната, се засилват значително. Около и над две трети от българите се страхуват в една или друга степен от трета световна война и употреба на ядрено оръжие, посочват още от агенцията.

Информираността за действие при кризи, свързани с военни заплахи, е практически нулева. Само сред мъжете, висшистите, заможните и жителите на големите градове има по-значителен дял от хора, които знаят какво да правят при ядрена заплаха, се посочва още в изводите на изследването.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата