понеделник, 21 ноември 2022 г.

Задържаните за крупен обир украинци се явиха с посинени лица в съда: Биха ни с електрошок

  

                           Снимка: Булфото

Украинците, откраднали злато и пари на обща стойност над 100 000 лева от частен дом в Бургас, се явиха с посинени лица в Районния съд в морския град и се оплакаха, че са били бити с електрошок по време на ареста им вчера. 

Лицата на арестуваните видимо бяха отекли и със синини.

Крупният обир е извършен на 15 ноември в бургаския комплекс "Изгрев", когато собствениците не са били в жилището. Чужденците, единият от които е със статут на постоянно пребиваващ в България, са заподозрени и в още престъпления. Двамата се придвижвали с два автомобила с украинска регистрация, които освен в Бургаска се движели и на територията на други области в България. 

Действали са при в условията на голяма конспиративност, като ползвали ръкавици и оставяли автомобила си далеч от мястото на кражбите. С единия автомобил са регистрирани няколко излизания в посока Румъния. След кражбата обирджиите харчели големи суми, купили си например айфони за 5000 лв.

През журналисти и в съдебната зала обаче Шейтанов и Добровски се оплакаха от полицейско насилие и поискаха отвод на прокурора. 

"Ние сме бежанци, а все едно сме попаднали в Гестапо. Прокурорът трябваше да контролира разследването, а те ни биха. Не знаем в какво точно сме обвинени, не разбираме същността на обвинението", каза в съдебната зала Денис Шейтанов.  

Съдия Яна Атанасова счете, че към момента думите на украинците са без покритие, тъй като липсват доказателства, че е осъществено насилие спрямо тях по време на задържането им, което пък не обосновавало отвод на прокурора.

Въпреки това Районна прокуратура - Бургас ще се самосезира и ще извърши проверка, стана ясно по време на заседанието, на което се гледаше мярката за неотклонение на двамата украинци. По искане на служебно назначения защитник на задържаните - Пламен Найденов, мярката им беше гледана при закрити врата.

Шейтанов и Добровски бяха оставени за постоянно в ареста. 

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата