сряда, 16 ноември 2022 г.

Столтенберг обясни защо мощната ПВО система на НАТО не е успяла да прихване и порази ракетите паднали в Полша

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не смята падането на ракетата в Полша за провал на работата на системата за противовъздушна отбрана на НАТО. Той уточни, че системите за ПВО на НАТО са готови за защита от ракетни атаки, но това, което се случи на 15 ноември в Полша, не е било атака. 

"Системите за противовъздушна отбрана на източния фланг на НАТО са настроени за защита срещу атаки. Ракетите, крилатите ракети, балистичните ракети имат специфични характеристики, които ние следим на монитора и си правим изводи, дали става дума за атака или нещо друго. Както казах, най-вероятно става дума за ракета, изстреляна от украинската система за противовъздушна отбрана. И, естествено, тази ракета няма характеристиките на атака.

С това се обяснява защо реакциите са били такива, каквито са били. Това не говори нищо за нашите способности да се защитим от умишлени атаки против територията на НАТО", заяви генералният секретар на Алианса на брифинг. 

Генералният секретар на НАТО заяви още, че Алиансът поддържа линии за комуникация с Русия. Това той съобщи по време на обръщението си след заседанието на Северноатлантическия съвет на ниво постоянни представители.

„НАТО поддържа линии за комуникация с Русия, но няма да се разкриват подробности на фона на инцидента в Полша “, каза той. 

„Има военни канали за комуникация между нас, можем да комуникираме с Русия по много начини на ниво НАТО и на съюзническо ниво, но няма да разкривам подробности за каквито и да е контакти през последните 24 часа“, подчерта Столтенберг. 

Социални услуги за българи в Италия и за италианци в България! 

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата