неделя, 13 ноември 2022 г.

Терор в Истанбул, фанатик с шахидски пояс се взриви на централна улица

 

Взрив е избухнал на главната пешеходна улица "Истиклял" в центъра на Истанбул, предадоха световните агенции.

Първоначално валията на Истанбул Али Йерликая съобщи за най-малко 4 загинали и 38 ранени, но малко по-късно президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че 4 души са загинали на място, а двама по-късно са починали в болница, ранените са 53.

Експлозията е избухнала малко след 16:20 ч. (15:20 българско време), когато по една от най-известните туристически улици, която се намира в центъра на града и излиза на площад Таксим, са се движили много хора. На мястото на взрива са десетки линейки, пожарникари и полиция. Улицата е затворена за пешеходци в момента. 

Според очевидци става дума за самоубийствен атентат - самовзривил се е терорист с шахидски пояс, но тази информация се проверява от местните служби за сигурност по околните камери за наблюдение.

Взривът се е чул и в съседните квартали Бешикташ и Шишли поради високата си интензивност.

Според главната прокуратура на Турция става дума за тероризъм. Местните власти временно спряха достъпа на журналисти до мястото на атентата.

Потребителите на социалните медии съобщават, че междувременно магазините са били затворени, а улицата - блокирана.

През 2015 г. и 2016 г. Истанбул стана мишена на кървава върволица от подобни нападения, за които отговорност поемаше терористичната групировка "Ислямска държава". Един от атентатите бе извършен на улица "Истиклял".

Към момента няма данни за пострадали българи при взрива в Истанбул, съобщава генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев специално в предаването "120 минути" по bTV.

"Генералното консулство в Истанбул е в непрекъснат контакт с местните власти, конкретно областната управа, от което все още няма официално изявление, тъй като протичат спасителни мероприятия на мястото", заяви той.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата