понеделник, 14 ноември 2022 г.

Минути преди мярката в съда: Хванатият с подкуп граничар бе откаран с линейка в болница

 Линейката, с която бе откаран обвиняемият в болница

Процент от обществената поръчка е поискал служителят в "Гранична полиция", обвинен за подкуп, съобщи на брифинг в Съдебната палата заместник градският прокурор Чавдар Пастованов.

Янко Серафимов, който работи в отдел "Технически сектор и въоръжение", беше задържан в петък, в края на работния ден, а в събота му бе повдигнато и обвинение за взети 2000 лева. Той е е поискал парите от представител на фирма доставчик на технически средства за охрана на границата.

Малко преди заседанието, на което трябваше да стане ясна мярката за отклонение на обвиняемия, стана известно, че заради здравословното му състояние ще бъде откаран в лечебно заведение. Линейка, която да го откара за преглед, дойде до сградата на съда. В съдебната зала стана известно, че обвиняемият Янко Серафимов е откаран в болница за преглед от съдов хирург, след направен преглед от лекар в Съдебната палата. Съдът поиска изясняване на здравословното състояние на обвиняемия, предаде БТА.

Прокурор Пастованов посочи, че ще се проверят всички действия на началника на сектор в главната дирекция. Извършено е претърсване на кабинета му и са иззети множество документи. Ще се проверява дали и по тях е имало някакви нередности.

Обвиняемият е поискал подкуп от 2000 лева. Касае за обществена поръчка по пряко договаряне на стойност под 30 000 лева. Служителят на МВР е поискал сумата, за да извърши служебните си задължения по обществената поръчка, обясни прокурорът.

Търговското дружество, което е участвало в процедурата за обществена поръчка, е трябвало да достави специално оборудване за нуждите на гранична полиция за охрана на границата на страната.

Документирани бяха действията по поискване и подаване на подкуп. Предстоят още действия на разследването за обосноваване на обвинителната теза в съда, добави Пастованов.

Ръководителят на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова коментира, че от самото начало работата по случая е била съвместно с "Вътрешна сигурност" на МВР. Тя добави, че предадените пари на граничния полицай са били белязани, а мястото, на което ги взел, е било проследено.

Парите за подкупа са били описани и белязани, а мястото, на което ги взел, е било проследено, уточни градската прокурорка на София Илияна Кирилова. Тя обясни, че от самото начало по случая заедно работят прокуратурата, следственият отдел към нея и Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР.

Във връзка с текущата работа на градската прокуратура Кирилов съобщи, че има Европейска заповед за разследване, съвместно с германските власти, където ще има европейски заповеди за арест за измами с финансови инструменти. Тя добави, че продължава работата на прокуратурата по някои дела, по които има проблеми с вещите лица, но не ги конкретизира.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата