Екип от учени провел експеримент, показващ, че повечето пари могат да повишат щастието у хората, пише американската медия NBC.

Изследователите дали на 200 души еднократна сума от 10 000 долара. Те имали задачата да ги похарчат за 3 месеца.

Участниците били помолени да оценяват щастието си на месечна база. Междувременно контролна група от 100 души, които не са получили никакви пари, също са помолени да оценяват щастието си на месечна база.

Участниците, които са получили парите, са оценили щастието си по-високо от контролната група. Тяхното щастие остава на тези повишени нива дори след като парите са изхарчени.

Учените откриват и още нещо. По-богатите участници не изпитват толкова голямо щастие от сумата от 10 000 долара, колкото по-бедните.

"Колкото по-ниски са доходите на участниците, толкова по-голяма е печалбата им във възприеманото щастие. Над определен праг на доходите на домакинствата обаче тези увеличения са много по-ниски или дори несъществуващи", споделят изследователите.

Резултатите може да не неочаквани, но експериментът подкрепя идеята, че парична инжекция, като универсален базов доход, може да има съществен и положителен ефект върху живота на хората.

Няколко участници не вярваха, че експериментът е реален, докато не видяха парите в банковата сметка, съобщава MarketWatch.

Участниците, чийто годишен доход на домакинство надвишава 123 000 долара, не са били много по-щастливи, след като са получили паричния подарък.

"Като се има предвид, че 99 процента от хората печелят по-малко от тази сума, тези открития предполагат, че паричните трансфери могат да бъдат от полза за огромното мнозинство от световното население", пишат авторите в статията си.

Резултатът измерва, че хората с по-ниски доходи се чувстват три пъти по-щастливи, след като са се сдобили със сумата.

Съавтор на изследването е професорът по психология в Университета на Британска Колумбия Елизабет Дън. Резултатите са публикувани в научния журнал PNAS.

Социални услуги за българи живеещи в Италия!

“Sportello del Consumatore” di Roma