сряда, 9 ноември 2022 г.

ГЕРБ поискаха оставката и на главния секретар на МВР

 Иван Демерджиев и Петър Тодоров (вдясно)

              Иван Демерджиев и Петър Тодоров (вдясно)
ГЕРБ поискаха и оставката на главния секретар на МВР заради убийството на граничаря Петър Бъчваров. ,Преди ден от партията настояха президентът да смени вътрешния министър Иван Демерджиев. Причината е несправянето с охраната на границата. Това съобщи в кулоарите на парламента зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. Той напомни, че правителството е служебно и само Румен Радев е този, който може да освободи вътрешния министър.

"Ние вече поискахме оставката на вътрешния министър, настояваме и за оставката на главния секретар на МВР, чиято работа всъщност е свързана с оперативното ръководство по охраната на границата. Очевидно е, че професионалното ръководство и политическото ръководство не са си свършили работата.", каза заяви Даниел Митов по повод убийството на граничния полицай край Елхово и предстоящото изслушване по случая в парламента на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев.

Той коментира и думите на Явор Божанков, че ГЕРБ са виновни за инцидента с граничния полицай.

"Допреди година и половина нямаше такива проблеми. Откакто дойдоха служебните кабинети на Радев, и откакто зауправлява така наречената "промяна", започнаха пробивите по границата", контстатира Митов.

По думите му липсва координация между българското правителство и правителствата на Турция и Гърция по контрола на миграционните потоци.

"За съжаление, наблюдаваме един пик в трафика на наркотици. Не знам дали си даваме сметка доколко е увеличен този трафик. Служебният кабинет всъщност не си е свършил работата и по тази тема. Голям проблем започва да става охраната по границата и в крайна сметка, в случая не можем да направим нищо друго освен да поискаме оставката на служебния вътрешен министър и на главния секретар на МВР. Така се отговаря при подобен тип криза", категоричен беше Митов.

Според ГЕРБ ремонтът на оградата на границата изобщо не е работа на МВР, има други органи, които трябва да се занимават с това.

От формацията насочиха критиките за случващото се по границата и спрямо бившия вътрешен министър от кабинета на четворната коалиция - Бойко Рашков.

"Трябваше да се вземат мерки. Бойко Рашков се занимаваше с всичко друго, но не и с това, което е пряка негова отговорност", посочи Митов.

"В случая ставаме свидетели на проблем, породен от близо две години бездействие и непрофесионална работа в МВР, и фокусиране върху проблеми, които изобщо не са приоритет на българското общество", категоричен бе зам.-председателят на ГЕРБ.

"В такава ситуация се намира в момента държавата, затова и има нужда от редовно правителство. Стига вече сме си играли на детинщини, на взаимни обвинения. Необходимо е да се състави редовен кабинет, който да има някакво мнозинство зад гърба си в парламента и да се управлява сериозно държавата", отбеляза народният представител от ГЕРБ-СДС.

Попитан дали ще има кабинет с мандат на ГЕРБ, Митов посочи, че това не зависи само от неговата партия.

"Избирателите са отредили такава пропорция на парламента. В общи линии това може да стане ясно след разговори".

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата