събота, 12 ноември 2022 г.

Два кораба-сенки преминали край „Северен поток“ преди взрива

  

Няколко дни преди появата на течовете от газопровода "Северен поток" два кораба са преминали през района в Балтийско море, където са положени тръбите, като устройствата им за проследяване на местоположението са били изключени, пише Wired като се позовава на групата SpaceKnow, която е анализирала сателитни данни.

SpaceKnow открива корабите, като проучва архивни сателитни снимки на района на теча. Анализаторите откриват общо 25 кораба, които преминават в близост до двете трасета на "Северен поток" в дните преди течовете, но само два от тях са били с изключени транспондери.

Ръководителят на SpaceKnow Джери Яворницки смята, че след като корабите не са имали работещи проследяващи устройства, това означава, че те се опитват да скрият информация за местоположението и маршрутите си.

В статията се казва, че въпросните кораби са големи - всеки от тях е с дължина между 95 и 130 метра. Както отбелязва Wired, от тези плавателни съдове се изисква да инсталират и използват транспондери, наред с други неща, за да избегнат евентуални сблъсъци с други плавателни съдове.

SpaceKnow е предал констатациите на служителите на НАТО, които разследват изтичането на информация от "Северен поток". Говорител на алианса е отказал коментар. Източник на Wired от НАТО потвърди, че Алиансът е получил данните на SpaceKnow и че сателитните изображения могат да бъдат полезни за разследването.

На 26 септември двете тръби на "Северен поток 1" и една от "Северен поток 2" започнаха да бълват съдържанието си в Балтийско море. На един от участъците на "Северен поток 1" бяха открити два отвора, които не са от естествен прозход, с дълбочина до пет метра.

Органите на ЕС смятат, че газопроводите "Северен поток" са били повредени умишлено. Шведската полиция, която е проверила течовете, заяви, че тръбопроводите са повредени от експлозии.

Все още не е известно кой е предизвикал експлозиите. По неофициални данни заподозрени са както Украйна, така и проукраински сили и Русия. Руският президент Владимир Путин обвини "англосаксовете" за инцидента. Руското министерство на отбраната заяви, че представители на британския флот са участвали в организирането и извършването на диверсиите. Британското министерство на отбраната отрича това.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата