четвъртък, 17 ноември 2022 г.

Напусна ни инж. Иван Михайлов

 Напусна ни инж. Иван Михайлов

Инж. Иван Михайлов е роден на 5 юли 1948 г. в Берковица. По житейски причини живее на 6-7 места из България. Любовта към геологията и ще го отведе в Минния техникум в Перник, завършва задочно ВМГИ-София. През 1967 г. ще се озове в Бургас – Бургаски медни мини, и край морето пуска котва завинаги.

Създава през 2000 г. в Бургас издателство “Адулар – Иван Михайлов”, наречено на планината Адула в Швейцария и минерала „лунен камък”. Той е автор, издател и разпространител. Обикаля непрекъснато из древната българска земя, пише за нейната красива природа, богата история и култура. Издава 29 пътеводителя и исторически книги. От тях 16 посветени на Странджа и Бургаския край – за с. Ясна поляна, Странджа /2 издания/, Созопол, Царево, Ахтопол, Малко Търново, историческата местност Петрова нива, Средец, селата Граматиково и Стефан Караджово, Атанасово и Атанасовското езеро /днешните бургаски квартали “Изгрев” и “Зорница”/, История на Бургаски медни мини и рудодобива в Странджанския край и накрая – История за Странджанския край – От древните траки до Балканската война 1913 г. Към тях трябва да прибавим пътеводители за Родопите, селата Полковник Серафимово и Бързия, Берковица, Карлово и Калофер, Шипка и Бузлуджа, с. Люти брод и Черепиш, с. Старопатица, песнопойка – “Любими песни”, както и първият туристически речник на Странджа.

„Загубата на инж. Иван Михайлов е изключително тежък момент. За всеки, който го познава. За всеки, който се е докоснал до него като човек.

Той ще остане завинаги в паметта ни с безрезервната си обич към Бургас, който избра за свой град. Инж. Иван Михайлов посвети много от времето си да проучва природата, културата и историята на страната ни. Издаде десетки книги, голяма част от които са посветени на нашия край и Бургас, за което вечно ще му бъдем признателни.

Нека се помолим за упокой на душата му. Бургас винаги ще го помни с неговата доброта и сърдечност.

Поклон пред светлата му памет!“, каза в съболезнованията си към близките на инж. Михайлов кметът Димитър Николов.

Социални услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата