Вицепремиерът по икономическа политика Христо Алексиев каза по Нова, че кабинетът "Донев" е взел решение да финансира допълнително мярката за горивата и тя да продължи до края на декември, като за изпълнение на това намерение са отделени около 40 млн. лева.

Алексиев отбеляза, че за следващата година се подготвя друга мярка за компенсиране на високите цени на горивата - "насочена към най-уязвимите слоеве на обществото, а не парите да се раздават на калпак".

 "Работим по няколко неща за мярката - първото е критерият да е подоходен. Хората, които са с най-ниски доходи, да могат да се възползват. Мярката ще бъде насочена към всички нуждаещи се от транспорт. Работи се върху критериите и те ще бъдат обявени следващата седмица."

Освен за личните автомобили, ще има компенсация и за хората, които ползват обществен и железопътен транспорт. "Какъв ще е размерът на отстъпката зависи от прихода. Призовавам депутатите да приемат колкото се може по-бързо законодателните промени, които сме предложили, свързани с изземване на свръхпечалбите от енергийния сектор и този на горивата", добави Алексиев.

Вицепремиерът се похвали, че откакто е дошъл служебният кабинет, цените на горивата са спаднали с 30-40 стотинки. "В момента България има най-евтините горива в цяла Европа. Те дори са по-евтини от тези в Сърбия", заяви той.

Правителството работи в две основни посоки: стопиране на инфлацията и мерки, с които доходите на хората да догонят увеличението на потребителските цени. "Данните за октомври показват, че реално инфлацията вече върви надолу. Това не се е случвало от началото на тази година", посочи Алексиев. Според него трябва да се работи в посока на увеличаване на минималната работна заплата. "Когато има висока инфлация, разходите на хората растат, а приходите им не догонват тази инфлация."

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma