събота, 19 ноември 2022 г.

Зеленски отхвърли възможността за краткосрочно примирие с Русия: Търсят възможност да прегрупират войските си

  

                                    Снимка: БТА/АП

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли възможността за "краткосрочно примирие" с Русия, аргументирайки се, че това само ще влоши обстановката, предаде Франс прес.

"Русия вече иска краткосрочно примирие - пауза, за да прегрупира войските си. Вместо да видим края на войната, подобно примирие само ще влоши обстановката", каза вчера украинският лидер във видеообръщение към участниците в международен форум за сигурност в Халифакс, Канада. "Един наистина реален мир, който да е траен и честен, не може да настъпи преди пълното спиране на руската агресия", заяви Зеленски.

Белият дом отбеляза по-рано вчера, че само от Зеленски зависи да одобри започване на преговори между Украйна и Русия и отхвърли всякакви твърдения, че САЩ може да са оказвали натиск на Киев в това отношение.

Украински зам.-министър допуска войната с Русия да свърши до пролетта

"Украинските сили могат да се завърнат в Крим до края на декември, а цялата война с Русия да приключи до пролетта", заяви заместник-министърът на отбраната на Украйна Влодимир Хаврилов в интервю за Скай нюз.

Володимир Хаврилов, генерал-майор от запаса, който е в Лондон, заяви в интервюто, че неговата страна никога няма да престане да се сражава до победа, като има предвид дори руския потенциал от ядрено оръжие.

Хаврилов отбеляза, че вероятността Русия да използва ядрено оръжие е малка, но дори при този сценарий украинците ще продължат тяхната война, допълва БНР.

На въпрос за перспективата за мирни преговори с Кремъл, Хаврилов каза, че това може да стане само след като руските войски са готови да напуснат всеки сантиметър от Украйна, включително Кримският полуостров.

"Има решение в украинското общество, че отиваме до края, независимо какъв сценарий е на масата. Хората платиха с много кръв и усилия, за това, което вече постигнахме", изтъкна Хаврилов.

Той допълни, че "всички знаят, че всяко забавяне или замразяване на конфликта е само продължение на тази война срещу съществуването на Украйна като нация".

Великобритания ще помогне с 50 милиона лири за укрепване на украинската ПВО

Новият британски министър-председател Риши Сунак пристигна в Киев, съобщиха световните информационни агенции, цитирайки украинския президент Володимир Зеленски.

"От първите дни на войната Украйна и Великобритания са най-силни съюзници", написа Зеленски в Телеграм и публикува видео как посреща Сунак пред президентския дворец в Киев, както и кадри от срещата им.

"На днешната си среща обсъдихме много важни въпроси - както за нашите страни, така и за глобалната сигурност", написа още украинският президент. Заедно сме по-силни и ще постигнем желаните резултати, увери той.

Великобритания ще предостави на Украйна нова военна помощ за укрепване на противовъздушната й отбрана на стойност 50 милиона лири (59, 4 милиона долара), включваща 125 зенитни оръдия, радари и средства за борба с дронове и обучение на военнослужещи, съобщи Сунак. Тук сме и за да увеличим хуманитарната си помощ, имайки предвид студената и трудна зима, която предстои, добави той, цитиран от Ройтерс.

"Великобритания знае какво значи да се бориш за свободата. С вас сме докрай", написа днес Сунак в Туитър.

Обединеното кралство е една от западните страни, която най-непоколебимо подкрепя Украйна в съпротивата й срещу руската инвазия, припомня БТА. Британската военна помощ за Киев възлиза на 2,3 милиарда лири (2,7 милиарда долара). Очаква се, че по време на днешното си посещение Сунак ще увери Киев, че при неговото управление няма да има промяна в британската подкрепа за Украйна.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата