четвъртък, 10 ноември 2022 г.

Борисов: Най-лесно е кабинет с мандат на Янев, а шефовете на комисии да станат министри

  

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че няма да бъде номинацията за премиер. И призна, че в списъка му за проектокабинет има бивши министри от партията му. Той разкри още, че е готов да отиде на лидерска среща в парламента, когато експертните групи между партиите я подготвят. 

Борисов прогнозира още, че най-вероятно е да се стигне до правителство с третия мандат и предложи иновативна идея - председателите на парламентарните комисии да станат министри до местните избори.

"Най-лесно ще е с най-малката партия. Това правителство, което ще се прави, ще е с кратък мандат. Моето предложение е шефовете на комисии да станат министри за по пет месеца, да изпълним всичките точки, ще е минала зимата", каза Борисов.

"Разбира се, че съм готов, след като бъде подготвена срещата", каза той за среща между председателите на партии, към каквато го призовават от ПП отдавна. "А лидерската среща има смисъл, когато кажем да, подкрепяме бюджета, тези 16 точки, тогава има смисъл. Сега какво да си кажем? Те казват - няма да ви подкрепим", коментира Борисов и обяви, че няма да се оттегли от лидерския пост.

"Има още време партиите да узреят", изрази очакването си той все пак политическите сили да се разберат за кабинет, като отправи съвет егото да остане на заден план. Той повтори, че ГЕРБ няма проблем да направи правителство и със своя мандат, но то няма да просъществува.

"Ние можем да направим правителство с първия мандат. То няма да е устойчиво, няма да ни представи еднозначно пред обществото и напрежението ще продължи да расте", убеден е Борисов.

"И тук трябва специално да благодаря на президента Радев, че проявява мъдрост и търпение", похвали го лидерът на ГЕРБ. Той отново потвърди, че партията няма да подкрепи мандата на ПП, нито те ще подкрепят този на неговата партия, но за пореден път изрази готовността на ГЕРБ да разговаря с останалите в НС за правителство.

Попитан защо е готов на компромиси, след като от ПП изпратиха полицията да го арестува, Борисов отвърна: 

"Какво е в моята душа - е без никакво значение. Всички ме питат защо съм толкова добронамерен - защото ме интересува хората да изкарат зимата. Да, това са компромиси. Народът е този, който казва кой да се оттегли. По-опитен човек от мен няма. Ръководя най-добре от всички. Няма да бъда номинация. С 67 депутати трябва да намериш сечение, с което да можеш да управляваш", каза Борисов.

"За да няма катастрофа, въобще не трябва да се говори за първи, втори, трети мандат", каза Борисов и допълни, че народът иска правителство.

Борисов направи извода, че според гласуванията в парламента вече се е очертала коалиция. Той намери вота на повечето партии за идентичен по редица важни въпроси. И изреди примери. Съюзът на едно бъдещо мнозинство се е оформил още с вота за членството на Северна Македония в ЕС, отбеляза Борисов. После напомни и гласуването за помощта с оръжие за Украйна - 175 депутати го подкрепиха. Решението за ускорения път на България към еврозоната - 157 "за", продължи с примерите Борисов.

"Ако продължим така да работим в парламента, как ще обясним, че го разваляме? Толкова е дълъг списъкът на коалиционните решения", обобщи той.

Лидерът на ГЕРБ нарече груба инсинуация твърдението за "хартиена бюлетина", защото машините остават.

"Първата фалшива новина е, че са махнати машините. Машините остават. Фактът, че в нито една държава няма такива машини в Европа и не се гласува по този начин, е факт", каза Борисов и добави, че подкрепя притесненията за сигурността на машинния вот, изразена от ДБ.

Борисов коментира и действията на предишния кабинет за газовите доставки във връзка с вчерашните разкрития на енергийния министър, който потвърди тезите на ГЕРБ.

"Ядосан съм на това, което направи служебния министър Росен Христов вчера. Служебното правителство е да прави избори, не да дава оценки, има органи за това, ДАНС, ГДБОП, прокуратура. Откъде-накъде той ще напада нашите евентуални партньори от ПП? Христов вчера извърши политически акт на атака срещу ПП", каза Борисов и поиска оставката на Росен Христов.

"Той вчера каза чудовищни неща, въпреки че не бяха в залата Кирил Петков и Асен Василев, се надявам, че ще излязат и ще кажат", заяви Борисов. И допълни, че тайно се надява Делян Добрев и Росен Христов да не са прави, защото тогава трудно ще може да се говори с ПП, след като по данни на НСИ стотици милиарди са изтекли към Русия. 

"Искаме оставката на Росен Христов, защото не може да напада така ПП, а с тях и ДБ. Разкри, че са купували руски газ на високи цени", продължи с ирония Борисов.

Той обобщи, че един и същи човек е снимал неговите чекмеджета в спалнята и Кирил Петков и Лена Бориславова.

"Когато дойде тук Кирил Петков и Лена, да ги питате за парапета и аз ще кажа кой какво е снимал. Уморих се вече да говоря толкова години за неща, които не са се случвали. Защо други не ги записват, защо аз не записвам някого? Какво, като ме записват, народът пак ме сложи пръв. Вероятно ме записа същият, който записа и Кирил Петков и Лена с парапета - да каже той кой го записва, ще обединим усилия да го открием. Еднакви неволи имаме, еднакви врагове", заключи лидерът на ГЕРБ.

Борисов повтори за пореден път, че няма кюлчета и добави, че от няколко години не е разговарял с главния прокурор.

 “Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата