Службата на националните паркове на САЩ наскоро отправи призив към посетителите да не ближат кожата на пустинната жаба от Сонора, известна с психеделичната си отрова, предаде Франс прес.

Земноводното с дължина около 18 сантиметра - едно от най-големите в САЩ, има маслиненозелена или петниста кафява кожа и отделя токсични вещества с желан халюциногенен ефект, допълва БТА.

"Можете да се разболеете, ако докоснете жабата или погълнете отровата й", предупредиха миналата седмица от Службата на националните паркове на САЩ в Туитър.

"Както при повечето видове, които срещате в национален парк, независимо дали става дума за бананов охлюв, непозната гъба или голяма жаба със светещи в тъмното очи, моля, въздържайте се и не ги ближете", допълват от службата.

Предупреждението не уточнява броя на привържениците на близането на тези крастави жаби, които обитават северните части на Мексико и югозападните части на САЩ. Практиката обаче присъства в анимационни телевизионни сериали като "Семейство Симпсън" и "Семейният тип".

За да се защитят от хищници, жабите отделят веществото 5-метокси-диметилтриптамин (5-MeO-DMT), наречено "Божията молекула", което има психотропни и халюциногенни свойства.

Личности като шампиона по бокс Майк Тайсън са говорили за употребата му за терапевтични, развлекателни и дори духовни цели. Преживяването обикновено продължава между 15 и 30 минути и е описвано като много интензивно.

Тази отрова обаче може да бъде и опасна за хората, предупреждават учени.

Според статия в "Ню Йорк таймс", публикувана през март 2022 г., пустинната жаба от Сонора, преследвана масово заради отровната й кожа, вече е почти изчезнала в Калифорния.

“Sportello del Consumatore” di Roma