събота, 19 ноември 2022 г.

Обявиха какво е състоянието на открития след 9 дни в неизвестност Сашко

  

                               Снимка: БТА

Александър е в стабилно състояние и психичното му състояние е сравнително добро, съобщи пред журналисти служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, който беше в болница "Пирогов". Там беше настанено 12-годишното момче, което беше намерено днес след 9 дни издирване.

Детето има лека дехидратация и затова е настанено в реанимация за наблюдение, уточни министърът. Той обясни, че са се провели много изследвания и консултации.

"Бащата е при детенцето, нещата са спокойни, предстои да направим консултация, но детето е в абсолютно стабилно състояние и е добре", обобщи Меджидиев. По думите му детето е боец, за да може да издържи така девет дни.

"Няма увреждания по крайниците, няма следи от продължително измръзване", обясни още здравният министър. Той уточни, че детето не е седирано, в нормално състояние е и е контактно. "Трябва да бъде наблюдавано няколко дни, а с оглед леката дехидратация ще имаме системи за оводняване", допълни Меджидиев.

Проф. Николай Габровски от "Пирогов" уточни, че се правят всички изследвания, с които да се установи състоянието на момчето и дали има отклонение от нормалните параметри. "Към момента няма нищо притеснително", каза той. Лекарят уточни, че като цяло състоянието на Александър е стабилно, но той ще остане в болницата още няколко дни, за да бъде наблюдаван. "С него ще работят специалисти, включително ще бъдат ангажирани и детски психолози", добави проф. Габровски.

По-късно, след като се срещна с бащата на Александър и със самото дете, министър Меджидиев обясни, че кръвните показатели и кръвната захар на момчето са нормални, което говори, че детето е намерило начин на приема течности и някаква храна, допълва БТА. "По краката има леки охлузвания, не мога да кажа, че е премръзнало, явно краката са били боси и мокри, но общото му състояние е добро", каза още Меджидиев.

"Чакаме детски психолог да го консултира, направена е ехография на коремни органи и не се открива нищо притеснително, изчакват се резултатите от биохимичните показатели, за да се прецени дали да се прави скенер", обясни още той. "Сашко е абсолютно спокоен, бащата също е спокоен, чувства се щастлив, че си е намерил детето", разказа министърът.

Бащата на Сашко с първи думи: Чувства се добре и се гушна в мен

"Сашо се чувства добре и се гушна в мен! Благодаря на всички", това написа в своя фейсбук профил бащата на изчезналия Александър, който бе открит днес.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата