вторник, 15 ноември 2022 г.

Създават единна номенклатура на лекарствата, 9 медикамента липсват в аптеките

 

Комплексни са причините за недостига на лекарства, каза служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев на брифинг пред журналисти след заседание на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването..

Създава се единна номенклатура на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание, която ще бъде свързана с машинно четим продуктов код върху опаковката на всеки медикамент, каза пред журналисти министърът на здравеопазването. 

Съветът беше създаден в началото на ноември, след като беше констатиран недостиг на лекарства в аптечната мрежа. По думите на министър Меджидиев тази мярка ще позволи и използването на мобилно приложение, чрез което лекарите и пациентите ще знаят каква е цената на дадено лекарство. Така ще се контролира и цената, ще се проследят по-бързо предоставените и отпусканите лекарства на пациента, допълни той. По думите му ще бъде възможно и да се прави анализ на причините за недостига.

Учредихме специализиран съвет за контрол на снабдяването с лекарствата. Целта е да се създаде цялостен алгоритъм за снабдяване с лекарства, с единна номенклатура, за да се предотврати липсата на лекарства в аптеките, поясни здравният министър д-р Асен Меджидиев.

"Предстои и анализ на причините за недостига за всеки един конкретен лекарсвен продукт. Работим за всеки недостиг на конкретен медикамент. Комплексни са факторите за недостиг на медикаменти - недостиг на производство или презапасяване, недобро зареждане на аптеки в отдалечени региони. Целта на съвета е да се създаде цялостен алгоритъм", каза Меджидиев.

Меджидиев добави, че идеята на Министерството на здравеопазването не е в санкциите, а в подобряване на контрола и предотвратяване стигането до недостиг.

"В момента липсват около 9 медикамента, но след мерките, които взехме още от миналата седмица, част от медикаментите успяхме да доставим и да попаднат в аптечната мрежа", обясни той.

Служебният министър на здравеопазването посочи, че откритите нарушения са много малки и не са причината за недостига на лекарства.

"Причината е много комплексна. Обърнах внимание, че трябва да се направят законодателни проблеми в системата за електронно проследяване. Там е основният проблем", подчерта той.

Меджидиев е категоричен, че задържане по складовете няма.

"Тази информационна система, която създаваме ще помогне и на аптеките да виждат каква наличност има в складовете и да изискват зареждане", отбеляза той.

Социални услуги за българи в Италия!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата