сряда, 23 ноември 2022 г.

Европейски таван за цените на газа ще удари пазара с 33 милиарда долара

  

Ако планът на Брюксел за налагане на пределно допустима цената при ключов референтен показател за газа в Европа бъде осъществен, търговците на енергийния пазар ще трябва да предвидят плащания за допълнителни 33 млрд. долара. Това сочат оценките на Лондонската междуконтинентална борса (ICE), цитирани от в. "Файненшъл таймс".

Производителите и търговците, които разчитат на нидерландския хъб за газови фючърси TTF, могат да бъдат изправени пред увеличение с 80 процента на плащанията, които правят като застраховка за подсигуряване на сделките си. Такова предупреждение е отправила борсата към Европейската комисия, пише изданието, позовавайки се на записка, до която е получило достъп. Толкова голямо увеличение на гаранционните депозити може "да дестабилизира пазара", допълва борсовата платформа, която управлява фючърсния пазар TTF.

Борсата отказа коментар, отбелязва "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Гаранционните депозити по суапови и фючърсни договори, използвани от производителите на енергия, вече поскъпнаха двойно тази година, според Европейската централна банка (ЕЦБ). Това принуди много компании да прибягнат до кредитни линии и да извършват повече частни сделки на частно, тъй като гаранционните депозити са по-малки.

ЕС работи по финализирането на плановете за таван за цените на газа на фона на енергийната криза в Европа.

Европейската комисия предложи вчера в ЕС да не се купува газ на цени над 275 евро за мегаватчас. Мярката следва да се използва като последно средство, поясни на пресконференция еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

След като ценовият таван бъде въведен, Брюксел ще изиска страните членки на ЕС да уведомят Комисията за усилията си да предотвратят увеличаването на потреблението на енергия.

Механизмът може да бъде задействан от 1-ви януари догодина и да е в сила една година, като е възможно да бъде прието удължение след преглед до ноември 2023 г. За да бъде приет, е необходимо да получи квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата