вторник, 15 ноември 2022 г.

Престъпна Русия нанесе най-мощния си удар по Украйна с над 100 ракети, причинили разрушения и убийства / видео

  

Украйна преживя днес най-масирания руски ракетен удар, след като по нейната територия бяха изстреляни над 100 ракети. Мишени бяха почти всички украински области, а електричеството беше спряно аварийно.

Руските удари се прицелиха отново в енергийната инфраструктура на страната, съобщава държавната украинска агенция УНИАН.

За ракетни атаки съобщиха кметовете на Киев, Лвов, Харков, Житомир, Ровно, където токът бе изключен, а мобилните оператори сведоха до минимум телефонните услуги, за да пестят  енергия и да могат хората да се обадят за помощ, ако им се наложи.

В Харков спря метрото, а в тези райони на страната, където все пак електричеството остана включено, напрежението рязко намаля и светлината примигваше. Част от Лвов е без ток, а метрото в града не се движи, предаде Франс прес, като се позова на местните власти. Агенция Интерфакс-Украйна съобщи за експлозии в североизточния град Харков. Там също няма ток. В северната Сумска област електрозахранването е прекъснато, за да бъде запазена мрежата.

Регистрирани бяха попадения в енергийната инфраструктура във всички региони на Украйна, като са нанесени щети, съобщиха от НЕК "Укренерго". Електрическата компания допълва, че руските удари отново целят "да изключат светлината в страната". Атаката продължава и не можем да кажем пълния мащаб на пораженията и повредите", се посочва в съобщението на енергийната компания на Украйна.

Отбелязва се, че най-сложна е ситуацията в северните и централните области, поради което там се налага напълно да бъде спряно електричеството за всички категории потребители. В Киев са въведени специални графици за аварийно изключване.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски направи извънредно видеообръщение във връзка с атаката. По думите му са били изстреляни повече от 80 ракети по Украйна, най-вече по енергийната инфраструктура. "Ясно е какво иска врагът. Няма да постигне своето", закани се Зеленски. Той добави, че се очаква да бъдат нанесени поне още 20 удара по страната. "Затова, много ви моля - пазете се и стойте в укритията известно време", обърна се към украинските граждани президентът. "Зная, че ударите спряха електричеството в много градове. Работим, за да го възстановим, всичко ще преодолеем", каза Зеленски.

Само днес над украинска територия са изстреляни над 100 ракети, съобщи в ефира на националния телемаратон представителят на командването на Въздушните сили Юрий Игнат, информира УНИАН. Той прави сравнение, че до този момент най-масираната ракетна атака е била на 10 октомври, когато над Украйна са били изстреляни 80 ракети.

"Да, това е масиран ракетен удар. Да, обектите от критичната инфраструктура са първата цел. Но, както виждаме, последствия от ракетните атаки има и по жилищни сгради", каза той.

По думите на Игнат в днешния масиран ракетен удар са участвали самолети от руската стратегическа авиация. Сред прихванатите ракети са Х-101 и Х-555. Освен тях, към украинските градове са изстрелвани и ракети "Калибър" откъм морето.

По-рано кметът на Киев Виталий Кличко съобщи за един загинал след пожар вследствие ракетно попадение в две пететажни жилищни сгради в украинската столица.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата