понеделник, 21 ноември 2022 г.

Откраднаха 100 000 лв. от частен дом в Бургас

  

                        Снимка: БТА

Двама украински граждани са задържани в Бургас за кражба в особено големи размери. Единият от задържаните е със статут на бежанец. Това съобщиха на брифинг от Апелативната прокуратура в Бургас. 

И двамата задържани са криминално проявени, с множество извършени престъпления в Украйна.  Те са на 37 и 45 години. Задигнати са пари и злато на обща стойност над 100 хиляди лева. Очаква се да бъде разгледано искането за налагане на мярка за неотклонение спрямо обвиняемите.

Кражбата е извършена през деня, докато не е имало никой в жилището. Стойността на откраднатите пари и златни накити е на стойност около 100 000 лева, съобщи административният ръководител на Районната прокуратура Мария Маркова.

"Един от извършителите на деянието е украински гражданин със статут на постоянно пребиваващ в страната, с хуманитарен статут се подвизава. Другият също е украински гражданин. Не е от постоянно пребиваващите, но има спорадично влизане и излизане на територията на страната", уточни районният прокурор на Бургас Мария Маркова. За подобно престъпление законът предвижда от 3 до 5 години лишаване то свобода, подчерта тя.

Той живее в България със семейството си от юли тази година - на свободен наем в Бургас, разкри директорът на ОДМВР старши комисар Калоян Калоянов. Чужденците се движели с два автомобила с украински регистрации, допълни той. И двамата мъже са осъждани на територията на Украйна за множество престъпления. "Част от тях са кражби, увреждане на имущество в големи размери, съпротива на орган на власт и т.н.", уточни ст. ком. Калоянов.

Извършителите са били добре подготвени, ползвали са ръкавици. При претърсвания на три адреса са намерени 135 инструменти за отключване и разбиване на жилища, съобщи директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Открити са и различни видове валута - 118 хиляди долара, около 40 хиляди евро, 20 хиляди лева и друга валута. В момента разследващите установяват произхода на парите. Част от задигнатите скъпоценности мъжете укривали в жилище на жена, също украинка.

Двамата украинци са заловени след спецакция на "Криминална полиция". В момента са задържани за срок до 72 часа.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата