вторник, 15 ноември 2022 г.

Искът на Кирил Петков срещу Бойко Борисов е за 10 000 лева, а не за половин милион

  

             Колаж: Dir.bg

Софийският районен съд даде ход на делото за клевета, заведено от лидера на "Продължаваме промяната" Кирил Петков срещу председателя на ГЕРБ Бойко Борисов заради твърденията, че ПП са сключвали неизгодни сделки за газа през посредници.

Нито един от двамата партийни лидери не се яви в съдебната зала. Те бяха представлявани от адвокатите си - Стоян Мадин и Менко Менков. В иска на Петков е записано, че са му причинени неимуществени вреди, довели до накърняване достойнството и репутацията му заради клеветнически твърдения на Борисов.

Макар в предварителните си изявления Кирил Петков да обяви, че гражданският му иск е за половин милион лева, в съдебната зала стана ясно, че искът е частичен - за 10 000 лева, с възможност, ако бъде удовлетворен, да се претендира цялата сума до 500 000 лева. Съдебният състав конституира лидера на ПП като граждански ищец.

Според адвокат Менко Менков исковата молба е нередовна, а искането за съвместно разглеждане недопустимо. Според съда обаче няма формални недостатъци в гражданската претенция на Петков и го обяви за допустим. Менков каза още, че делото е опит да бъде затворена устата на лидера на ГЕРБ като политически опонент. Юристът нарече ПР ход изтеклата от самия Петков информация, че искът е за 500 000 лева. 

По-късно пред журналисти Менко Менков допълни, че настоящият частен процес е продължение на невъзможността политически да бъде репресиран Бойко Борисов, благодарение на действията на прокуратурата и на българския съд най-вече, който обяви задържането на Борисов и Севделина Арнаудова за незаконосъобразни.

Процесът продължава на 9 януари, като защитата поиска и магистратите да допуснат трима свидетели.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата