Страници

четвъртък, 15 април 2021 г.

Бургаската опера кани „На чашка чай от руски самовар“

  

Бургаската опера кани „На чашка чай от руски самовар“

·         Концертният спектакъл на 20 април е със специалното участие на Еделина Кънева, Нона Кръстникова – сопран, и Мира Искърова – пиано

В сложната динамична обстановка, когато всяка заповед е предпоследна и  добрите новини са уязвими и всяко предвидено събитие лесно би могло да бъдат канселирано, както се случи и с концерта „На чашка чай от руски самовар“, предвиден за 16 март, но отложен за 20 април, от 19 часа, в Зала Опера. Концертният спектакъл  е обещание за вълнуваща музикална вечер – под знака на руските романси.

За руската култура пиенето на чай е ритуал, който е символ на споделеност, топлота, уют и задушевна атмосфера. В концерта ще прозвучат музикални мотиви, носещи несравнимата носталгична красота на руската душа, в която е отразен стремежът към хармония и душевно пречистване – чрез копнежната болка и спонтанните радости. В програмата, подбрана с вещина, внимание и вкус от трите изпълнителки – сопраните Еделина Кънева, Нона Кръстникова и пианистката Мира Искърова, са включени:

 “Той така ме обича”, “ Безумни нощи”, “Защо”, “Как можех да знам”, “Молитва” “Искам те” “Сън” и не на последно място “Идва пролетта” и др..  В лоното на пролетта, която трудно навлиза във владенията си – в противоборство с упоритата зима, ще прозвучи рефренът, изпълнен с копнеж и надежда: “Все още полетата са покрити със сняг, но реките текат в пролетно настроение, текат, блестят и шумно обявяват: „Идва пролетта!“ Чрез красивите музикални произведения се обясняват в любов най-страстните и емоционални руски композитори Пьотр Илич Чайковски и Сергей Рахманинов, които ще бъдат изпълнени във вечерта на 20 април в залата на Бургаската опера, казва за концерта сопраното Нона Кръстникова. В края на изминалата 2020 година    бургаската публика имаше възможността да се съпреживее посланията и специфичния финес на суинга в концертния спектакъл „Суинг класик“, в който също участва артистичното трио – Еделина Кънева, Нона Кръстникова и Мира Искърова.

Концертният спектакъл „На чашка чай от руски самовар“ е създаден за широката аудитория – с музикален вкус и отношение към вечните ценности и сантименталната красота на руската култура.

Чрез руските романси, трите артистки ще потопят публиката в атмосфера на изисканост, фина душевна нагласа и отражение на любовта – в нотните и поетични текстове.

Музикално-сценичният спектакъл ще бъде представен и на 22 април, от 19 часа, в залата на Читалище „Просвета – 1888“ в гр. Поморие.

 За изпълнителките:

 Еделина Кънева, сопран, е родена в София, и е възпитаник на ДМА" Проф. П..Владигеров"

 Певицата прави дебюта си на сцената на Бургаска Държавна опера.                                           Следват 3 сезона, в които е ангажирана в операта в  Лайпциг. От 1996 година е премиер солистка в НМТ "Стефан Македонски". Репертоарът ѝ включва централните партии в оперите "Трубадур", "Тоска", "Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан", оперетите "Прилепът", "Цигански барон", "Графиня Марица", "Страната на усмивките", "Царицата на Чардаша", "Великата неизвестна", мюзикълите „Котки“, ‘’Някои го предпочитат горещо“, Уестсайдска история“, “Вълкът и седемте козлета’’. Гост-солист е на симфонични оркестри с ораториален репертоар. Има записи за Националното радио и Националната телевизия.

Еделина Кънева е музикален продуцент на поредица от Коледни концерти за БНТ И БНТ 2, инициатор и участник на проекти в джаз и поп музиката.

Работила е в проекта на Френското Министерство на културата „К и Пътят към замъка“- съвременна опера от Карол Бефа, по романа на Ф. Кафка.

От 2012 г. е преподавател в НМУ „Л. Пипков“, специалност поп и джаз пеене, а от 2017 и музикален режисьор в Александра Аудио.

Гастролирала е с успех в Япония, Германия, Франция, Испания, Израел и много др. От 2000 до 2010 година е постоянен гост солист на Teatro Lirico D’ Europa и                               Mozart Festival Opera в САЩ. Участвала е многократно на фестивалите Аполония, Софийски Музикални Седмици, Салон на изкуствата, Варненско лято и фествали в Гърция, Израел и Германия. През 2018 г. Еделина Кънева е част от изключително успешния проект на Софийска Опера и Балет, “ Мамма миа “ с режисьор акад. П. Карталов, в който  изпълнява главната роля на Дона Шеридан.

 Нона Кръстникова, сопран, завършва оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова в НМА „Панчо Владигеров“ и до момента работи с нея като вокален педагог. Специализирала е като стипендиант в Модена, Италия, при Райна Кабаиванска и в оперното студио в Грац, Австрия. Участвала е в майсторски класове на Ана Томова Синтова (2011, 2014, 2015), Кири те Канава и Федерика фон Щаде (2008), за немска песен при проф. Хартмут Нол и др. Печели трета награда на Международния конкурса  “Mirabent I Magrans” (2014, Sitges, Barcelona); на Международния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов“ същата година, Гранд при на „Короната на Търново“  и трета награда на Международния конкурс за песенни дуа „Алза Респиги“ Верона, Италия.

Нона Кръстникова е щатен солист на Опера Бургас, където има над десет главни роли като Мими от операта “Бохеми“, Тоска и Мадам Бътерфлай от едноименните опери на Джакомо Пучини, Амелия от „Бал с маски“ на Джузепе Верди, Графинята в „Сватбата на Фигаро, дона Елвира в „Дон Жуан" и Фьордилиджи в „Така правят всички“ на В. А. Моцарт, Микаела в „Кармен“ на Жорж Бизе и др.

От 2011 година сформира дуо "Колаж" с пианиста Мария Русева.През октомври 2015 г. дуо "Колаж" печели трета награда на конкурса за песенни дуа “Елза Респиги” във Верона, Италия.

Мира Искърова, пиано

Родена в Бургас, завършва НМА проф. „Панчо Владигеров”, гр. София в класа по пиано на проф. Марина Капацинская.  Докторант в Нов български университет. Пише музика за български филми и театрални спектакли. Като композитор на филмова и театрална музика е част от екипа и на десетки късометражни ленти, драматични и куклени спектакли. 

Автор е на музиката към филмите:

2008 г. - „Козелът” – реж. Георги Дюлгеров, „Монолог на едно пиано” – късометражен - реж. В. Кунчева – 2006 г., „Спомени за океански риболов” (в съавторство с Христо Намлиев) - реж. Г.Дюлгеров – 2005 г., „Лейди Зи” – реж. Георги Дюлгеров – 2004 г., „Хубава си, мила моя” – реж. Георги Дюлгеров

Автор е на музиката към пиесата „Чарли” - реж. В. Кунчева, документалната поредица „Спомени за Океански риболов”,  както и на самостоятелни музикални творби.

 За контакти:

Теменуга Захариева

връзки с обществеността

Държавна опера – Бургас

тел.: 0887211610

https://photos.app.goo.gl/R5VyotaSFdQX2ZUc7