понеделник, 14 септември 2020 г.

Британското военно разузнаване: Русия може да нанесе ядрен удар всеки момент от неочаквана посока

  

Ръководителят на британското военно разузнаване предупреди, че Русия ще може да нанесе ядрен удар във всеки един момент, и то от неочаквани позиции. Тя ще може да направи това с ракетата „Буревестник”.

Генерал-лейтенант Джим Хокенхъл каза в интервю за The Sunday Telegraph, че западните страни трябва да внимават с държави, които не играят по правилната, визирайки Русия и Китай. По думите му те непрекъснато хвърлят ръкавицата на други страни, без да предизвикват пряк конфликт. Междуконтиненталната крилата ракета „Буревестник”, известна и като „Skyfall” по обозначението на НАТО, ще има неограничен обхват. 

Смята се, че през 2025 година ще бъде в оперативна готовност. Владимир Путин нарече ракетата „радикално нов тип оръжие”, което ще има неограничена способност да маневрира, припомня The Sun. 

Джим Хокенхъл каза още, че руската армия е била по-малка през Студената война, но оттогава е променила своята военна стратегия и в момента разучава в коя сфера да инвестира най-много, за да се противопостави на Запада.

„Москва тества крилата ракета с ядрено задвижване, която има глобален обсег и е способна за атака от неочаквани посоки”, подчерта ръководителят на военното разузнаване. И докато конвенционалните заплахи остават, Русия е инвестирала и в нови заплахи като изкуствения интелект и други нови технологии. 

„Както видяхме в Солсбъри, враждебните държави са готови да поемат невероятни рискове”, каза още той, визирайки отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал. Той и неговата дъщеря Юлия бяха натровени с химическото оръжие „Новичок” от агенти на руските служби.

Новините от днес и със задна дата