неделя, 13 септември 2020 г.

Нови находки на Калиакра бележат изключителни разкрития

  

Археологическите находки на Калиакра бележат изключителни разкрития 17-ят сезон на археологическите проучвания на нос Калиакра приключи. За поредна година откритията там доказват, че мястото е изключително интересно, наситено с много история, част от която вече е известна за учените, а друга предстои да бъде разкрита.

Усилията през август месец са били насочени към проучването на вътрешния град на крепостта Калиакра, където се предполага, че е открит некропол, в който се е погребвала аристокрацията на Калиакра.

Научният екип, който проучва Калиакра, се състои от шест човека. Благодарение на финансовата подкрепа на община Каварна тук работят и местни хора. За четвърта поредна година археологическите проучвания във вътрешния град на Калиакра бележат изключителни разкрития. По думите на ръководителя на разкопките тук доц. Бони Петрунова находките показват, че на това място се е намирал некропол, в който са се погребвали аристократите от двора на деспот Добротица.

"Тази година попаднахме на гроб на младо момиче, на около 12-13 годишно, което е погребано също с богати дарове. Новото за този сезон е един също много добре изработен златен пръстен с камък, предстои да уточним какъв точно е камъка. Златни обеци, 30 копчета, които са били разположени по дрехата. Ще правим антропологична експертиза на костите, но предварителното ни мнение е, че това е така наречената сватба погребение, тъй като девойката не са могли да я омъжат и поради ранната й смърт са я погребали като булка в този богат гроб", подчерта Бони Петрунова.


През този сезон са направени две експозиции - първата е изложена в Каменната зала на Двореца в Балчик, която представя съкровището, открито през 2018 година. То включва почти хиляда златни монети и предмети от края на 14 век, т.нар. „Татарска плячка“. Втората изложба е подредена във фоайето на община Каварна и представя резултатите от миналогодишното проучване - материалите от гроба на Георги и съседните гробове. Тази година находките също са много, допълва доц. Петрунова.

"Тази година имаме около 70 находки, също са много представителни и най-вече както аз многократно подчертавам неща, които разказват история. Изключително ценни за мен са двете монети на деспот Добротица, които открихме, по които монети се водят много любопитни спорове в нумизматиката - дали само Добротица ги е сякъл, как са позволили на един деспот да сече, защото тогава само царя на България Иван Александър е имал право да сече монети и сина му Шишман след това, Срацимир също. Така че и върху тях ще има анализ и обсъждане", каза Бони Петрунова.


Въпреки големите открития и богатството на това място доц. Петрунова споделя, че тази година е била много драматична по отношение на финансирането и дейностите тук са стартирали едва на 17 август.  

Новините от днес и със задна дата