четвъртък, 17 септември 2020 г.

Прокуратурата поиска доживотен затвор за подсъдимите за атентата в "Сарафово"

  

                                     Снимка: Bulphoto

Прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за двамата подсъдими по делото за атентата в бургаския квартал "Сарафово". На 18 юли 2012 година беше взривен автобус с израелски туристи. Петима от тях, шофьорът на рейса - българин, атентаторът загинаха, близо 40 души бяха ранени.

Според обвинението извършителят е алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни, който е действал в съучастие с Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Двамата все още се издирват от Интерпол, след като бяха привлечени задочно като обвиняеми. Те са с ливански произход, като Фарах е с австралийски паспорт, а Хасан - с канадски паспорт.

По думите на прокурор Евгения Щъркелова на тялото на загиналия терорист Хюсейни е било заложено взривно устройство. Според нея, обобщавайки доказателствата по делото, се стига до връзката на атентаторите с "Хизбула", има и роднински връзки, които ги свързват с организацията.

Прокурор Щъркелова посочи, че терористичният акт е осъществен на 3 етапа. При първия активният летен сезон благоприятствал подготовката. Установено е, че атентаторите ползват един и същ маршрут - влизат през "Дунав мост" и пак напускат оттам. Вторият етап е самата подготовка, като те не се познават предварително, но имат моментни срещи. Третият е самият взрив.

Установено е, че Хюсейни се е опитал да постави раницата си в автобус №2, който е трябвало да вози израелските туристи, но му е било попречено. Той се е намирал на около 80 см от превозното средство.

Пред медиите тя заяви, че очаква справедлива присъда и съдът трябва да наложи най-тежкото наказание за този терористичен акт.

Служебният защитник на ел-Хадж Хасан Жанет Желязкова коментира, че според нея не може да се направи безспорен извод за извършителство на това "дръзко" деяние от нейния подзащитен. Според нея по делото има само косвени доказателства и няма нито една пряка улика срещу нейния клиент.

Прокурорката изтъкна, че има множество свидетелски показания.

Новините от днес и със задна дата