четвъртък, 17 септември 2020 г.

Почитаме Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

 Снимка на Evgeny Mihaylov.

На 17-и септември православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов.  Днес е и Денят на София.

София означава мъдрост. Мъдрост, която не говори, защото знае, вижда и помага. Тя черпи силата си от вярата, надеждата и любовта. И ги дарява на света. Мъдростта има своите многобройни превъплъщения в древни и съвременни философии и религии.

Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов.

Тя ги възпитавала в любов към Господа Иисус Христос. Майката и дъщерите й не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138), който заповядал да ги доведат веднага при императора.

Когато застанали пред него, всички присъстващи се изумили от спокойствието им: сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание. Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко.

Майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Но тя проявила необикновена сила през цялото време. Не издържали на изтезанията, момичетата умират, а императорът разрешил на София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе.

Три дни след кончината на децата умира и майка им, която също била погребана при тях. Църквата почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери.

Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

На днешния празник имениците посрещат гости, като в много къщи на този ден се месят пресни питки и се раздават с грозде или с други плодове за здраве, щастие и любов. Пеят се песни и се играят хора. Празникът се почита най-тържествено от именниците Вяра, Надежда, Любов, София и всички техни производни имена.

По повод 17 септември - Ден на София - общинските музеи и столичния зоопарк ще работят със свободен вход.

С безплатен достъп за посетителите ще са Регионален исторически музей - София, музеят под базиликата "Света София", парк-музея "Врана", както и Софийска градска художествена галерия.

В Историческия музей гражданите и гости на София ще могат освен постоянната експозиция да разгледат и пет изложби както и монетното съкровище от площад "Света Неделя".

Обектите ще работят при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Музиканти ще свирят в метрото, а празнични концерти ще има на открито в столичните райони. Тържествен класически концерт ще започне в 19 часа на платформата А6 зад НДК.

Кметът Йорданка Фандъкова поздрави жителите на София по повод празника:

"По традиция на 17 септември честваме вярата, надеждата, любовта и мъдростта. Желая им много здраве в тази напрегната здравна обстановка, която ни очаква наесен, и много мъдрост, за да можем да продължим да живеем и работим заедно, защото само заедно можем да развиваме града си.

Заради епидемичната обстановка Денят на София ще отбележим малко по-особено. Ще спазим всички традиции - с вдигането на знамето, с награждаването на творците на София за особен принос в сферата на културата и изкуството за тази година. Чрез технологиите ще можем да се обърнем към хората и благодарение на телевизионния екран ще можем да чуем и да видим и номинираните, и лауреатите на наградите на София."

Новините от днес и със задна дата