сряда, 22 юли 2020 г.

Прокуратурата откри незаконно строителство в "Алепу" и недостъпния плаж до "Летните сараи" / обновена

         "Летни сараи" на Ахмед Доган / Снимка: Върховна касационна прокуратура

Прокурори от Върховна административна прокуратура (ВАП) и служители на ДНСК, РДНСК-Бургас и Областна и Морска администрация-Бургас са извършили проверки за законността на строителството и експлоатирането на обекти по Черноморието.

При тях са констатирани редица нарушения, в това число незаконосъобразно ограничаване на достъп до плажната ивица. Това съобщиха от пресцентъра на Върховна касационна прокуратура и публикуваха снимки.

В парк "Росенец", където се намира лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и която неотдавна беше обсадена от протестиращи след опит на Христо Иванов да стигне дотам с лодка, "се установи, че не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда. В МРРБ липсва одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанищен обект, няма одобрен инвестиционен проект за изграждането и на двуетажна постройка, разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица", пише в съобщението.

Проверка на обект "Алепу вилидж" в местността "Алепу" - Созопол е установила изграждането на укрепително съоръжение - странична подпорна стена, в отклонение от строителните книжа. Извършената промяна е по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект. ВАП ангажира незабавно компетентните действия на ДНСК във връзка с незаконното строителство по реда на ЗУТ.

                              Местността "Алепу"

Проверка в местността "Аркутино" е констатирала, че към настоящия момент не се извършват строителни дейности в близост до крайбрежната ивица. Липсва обаче строителна ограда и обезопасяване на бетонова конструкция, чието изграждане е преустановено още през 1992 година.

Следва кметът на община Созопол да предприеме действия по реда на чл.195 от ЗУТ за обезопасяването на обекта, подчертаха от прокуратурата.

                              В местността "Аркутино"

В местността "Буджака" пък е установено наличието на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. Достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани. За обектите в местността "Буджака" са образувани отделни прокурорски преписки.

                            В "Буджака" край Созопол

При проверка на Комплекс "Венид Еко вилидж" в Свети Влас е констатирано, че към момента не се извършват дейности по строителството на жилищни сгради и хотел - 36 къщи, в съответствие с общата строителна забрана за периода до 1 октомври по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. С оглед това, че не е била издадена изрична заповед до 21.07.2020 г., от кмета на община Несебър е изискано да бъде издадена такава до произнасянето на Административен съд - Бургас относно разрешенията за строеж в гористата местност. На РДНСК-Бургас е възложено да предприеме мерки за указанията на началника на ДНСК и за спазване на ЗУТ.

                                                     В Свети Влас

Проверките под ръководството на ВАП за незаконосъобразно строителство по Черноморието продължават, заявиха още от прокуратурата.

Новините от днес и със задна дата