четвъртък, 16 юли 2020 г.

МОН каза дали учебната година ще започне дистанционно

Учебната 2020/2021 г. ще започне присъствено в класните стаи за всички ученици и класове. Това реши Отрасловият съвет към Министерство на образованието и науките (МОН), съобщава в. Монитор. Училищата обаче трябва да имат готовност с план за преминаване в смесено обучение при необходимост, обясни председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на столичното 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.
„Това е очакваното и желано решение от всички. Трябва да започнем присъствено, но всяко трябва да обмисли добре всички възможности според реалността към първи септември. Те трябва да имат готовност с конструктивен план за преминаване при необходимост в смесена форма на обучение, когато възникне сериозно разпространение на коронавируса в училището или в даден клас”, каза той.
Училищата трябва да имат готовност за дезинфекция и, ако се наложи, за преминаване за няколко дни в дистанционно обучение, докато тя приключи. В плана ще бъде разписано как ще се действа при случаи на заболели деца в един клас и какво ще се прави, ако случаите са в цялото училище. Директорите трябва да са посочили дали ще затварят само една класна стая, етаж или цялото школо.
Всички възможно ситуации и ключови моменти ще бъдат разписани от работна група, в която ще влизат както експерти на образователното и здравното министерство, така и директори и учители на малки и големи училища, основни и средни, гимназии. Те ще трябва да обсъдят и как да се процедира с школските бюфети и столови и дали те да бъдат временно или изцяло затворени, ще бъде ли разрешено движението по коридорите.
„Ще разгледаме всички възможни хипотези, но с отвореност, за да може всяко училище да прецени какво може да прецени спрямо своите специфики”, уточни Стаматов.
Така всички – учители, ученици, родителите, ще са подготвени как да действат, ако възникне определена ситуация. При преминаването на смесен режим на обучение всеки клас или цялото училище ще използват единна платформа.
Стаматов подчерта, че тя трябва да е с образователна цел и няма да се използват Viber, Facebook или Zoom, както досега. Той подчерта, че трябва да се обърне внимание и на подготовката на учителите, достъпа до интернет и ресурси. По думите му има достатъчно време през летните месеци да се предвидят всички опасности в учебния процес.
По време на заседанието си Отрасловият съвет реши и атестацията на педагогическите специалисти да бъде отложена и обвързана с инспектирането, но не по-рано от 2021-2022 година. До това се стигнало след предложение от социалните партньори към просветния министър.

Новините от днес и със задна дата