вторник, 28 юли 2020 г.

Експерт: Много са българите, които тази година почиват по Черноморието

Привличаме големи вериги хотели в Бургас с по-ниски такси - Общество
Голямо натоварване вече се чувства по Южното Черноморие. Туристическите ни комплекси никога не са виждали толкова българи, колкото през тази година. Това каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. “190-200 хиляди българи пътуват през последнитe уикенди”, посочи Драганов. Той отбеляза, че около 500 хиляди повече ще са българите у нас само заради това, че няма да посетят Гърция. Експертът посочи, че по отношение на летателните програми спадът у нас е с близо 90%, като заяви, че това се дължи отчасти на липсата на обособени хотели в България, в които да могат да се настаняват чужденците под карантина - по примера на Гърция и много други европейски страни.
“Има достатъчно голяма база, на която могат да се създадат подобни места”, изтъкна Драганов. Той посочи, че в момента у нас работят около 12,3 хиляди места за настаняване, близо половината от тях вече са продадени.
“Празната част на местата за настаняване е в рамките на около 50-52%”, добави Драганов. По думите на госта подготовката за зимния сезон в България ще започне още от лятото, а сред приоритетите са изготвянето на план за действие в сектора, осигуряването на ваучери, както и на ликвидност за туроператорите.

Той отчете, че освободената от поста министър на туризма Николина Ангелкова има заслуги за развитието на сектора. Според него, обаче през последните няколко месеца премиерът Бойко Борисов е взел бранша на „ръчно управление“ и това е наложило тя да бъде заместена от вицепремиера Марияна Николова.

Новините от днес и със задна дата