събота, 25 юли 2020 г.

Спасители с важно предупреждение към всички плажуващи

Спасители предупреждават за опасно мъртво вълнение по морето, което традиционно излиза в края на юли и началото на август. Въпреки флаговите сигнализации и съветите на спасители, все още има туристи, които не спазват указанията за плажуване, съобщава БНТ. Валентина Станчева е спасител от пет години. Казва, че заради това, че е момиче, повечето туристи я пренебрегват, когато им прави забележка в морето. "Често ме питат дали наистина съм спасител.
Много често се случва, примерно при червен флаг, да влизат с надуваеми дюшеци и всякакви други надуваеми предмети. Аз им свиря съответно, те не ме слушат. Чакат да се обърна само, за да влязат", каза тя.
Днес спасителите направиха зрелищна демонстрация пред летовниците на Северния плаж в Бургас, за да покажат как трябва да се реагира, ако човек започне да се дави.
"В случая, когато се давят група от хора, спасителите са двама на пост, който е на поста спасителят навлича спасителното въже и тръгва да спасява средния, а двамата от двата поста, които идват да помага, спасяват давещите се от двете му страни", заяви Веселин Илиев, старши спасител.

На брега спасителите са обучени да окажат първа долекарска помощ. А на плажа има и оборудван медицински пункт. Летовниците се оказва, че знаят как да реагират при мъртво вълнение.
И въпреки че тази година по ивицата им по-малко спасителни постове, според концесионера плажът е обезпечен. На спасителите са раздадени и специални маски за дишане уста в уста срещу разпространението на коронавируса.

Новините от днес и със задна дата