петък, 17 юли 2020 г.

Министър Каракачанов на учението "Бриз": Нивото на нашия флот* е много добро

                        Снимка: БТА
Президентът Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов бяха официални гости на военноморското учение с международно участие "Бриз". Двамата бяха посрещнати на Морска гара Бургас с военни почести.
В учението участват 27 плавателни съда, 2 самолета, 7 вертолета и близо 2500 военнослужещи от военноморските сили на 11 държави.

Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов дадоха висока оценка на подготовката на Военноморските сили (ВМС) след днешните демонстрации на националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2020", съобщиха от военното ведомство.

"Военноморските сили винаги са готови да се срещат с предизвикателства. Нивото на подготовка на нашия флот е много добро и ще става още по-добро, когато реализираме проекта за двата нови кораба, както и модернизацията на двете фрегати", заяви министърът пред журналисти след края на близо двучасовите действия на море.

Каракачанов припомни, че германската фирма "Люрсен" е избрана в конкурса за строеж на два нови модулни патрулни кораба. Преговорите по договора продължават, очаква се той да бъде подписан през октомври, като и двата кораба ще се строят в България, посочи Каракачанов. И подчерта, че условие към участниците в конкурса е било поне единият кораб да бъде построен в българска корабостроителница.

"Това, че и двата кораба ще се строят у нас означава, че около 20 процента от бюджета на проекта ще останат в България - за заплати, осигуровки и др.", обясни още министърът на отбраната.

"Добра година за Военноморските сили. През месец юни изпълнихме експериментална практическа ракетна стрелба с ПБРК "Рубеж", която не беше правена от 18 години. Учението, на чийто ВИП ден присъстваме днес, по всички оценки се развива много добре. Има голям напредък при отработването на наблюдаваните епизоди. Показваме, че сме оперативно съвместими", заяви и адмирал Емил Ефтимов.

Той изтъкна като един от най-съществените моменти при наблюдаваните демонстрации днес ръководството на съединението от командира на Флотилията бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков и взаимодействието с военноморската авиация на САЩ. Адмирал Ефтимов благодари на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов за вложените последователни усилия, както и на екипажа на "Горди", който в кратък срок е успял да подготви фрегатата за изпълнение на задачите.

"Планираните задачи на море бяха изпълнени напълно", заяви контраадмирал Кирил Михайлов за тазгодишното военноморско учение "Бриз 2020". „

Той също изрази задоволство от действията на военнослужещите по време на учението и подчертал, че днес пред високопоставени гости и медии са били демонстрирани част от тренираните епизоди.

Днес са изпълнени операции, свързани със сигурността по море - като преодоляване на инцидент с търговски кораб, спасяване на бедстващи хора, ликвидиране на нефтен разлив, погасяване на пожар на кораб, евакуация на ранен военнослужещ, овладяване на похитен търговски кораб. В хода на учението е имало демонстрационни стрелби с преносим зенитно-ракетен комплекс по въздушна цел, стрелба от вертолет AS565 MB Panther по морска цел, атака на подводница и използване на противоподводни бомби.

Сред гостите бяха още представители на централната и на местната власт, висши офицери.

Новините от днес и със задна дата