вторник, 28 юли 2020 г.

И туроператорите пред Министерския съвет: На ръба на оцеляването сме!

                               Снимка: Булфото
Туроператори и туристически агенти се събраха на протест пред Министерския съвет и настояват за среща с премиера Бойко Борисов. Според тях се пренебрегват техните проблеми, възникнали вследствие на пандемията. Някои от туроператорите са на ръба на оцеляването, казаха от бранша.

Протестиращите настояват за финансово оздравяване на сектора и изработване на кризисен план за подпомагане, както и незабавно прилагане на грантови схеми и социални инвестиции под формата на безвъзмездна помощ за най-засегнатите сегменти - туроператорите, които осъществяват изходящ туризъм и екскурзоводи. Те искат и среща с премиера Борисов. Тяхната дейност е спряна от началото на пандемията.

Вземането на политически решения налага и поемането на икономическа отговорност, която очакваме от премиера за предотвратяване на масовите фалити на туроператори, заявяват от бранша.

"Чухме доста неща от министър Николова, които честно казано ни вдъхват доза оптимизъм. Но от друга страна с министър Ангелкова също имахме доста конструктивни срещи, но в крайна сметка абсолютно нищо не се случи", каза пред БНР Емил Абазов от Обединение "Бъдеще за туризма" и поясни:

"Основният проблем, е че ние в момента нямаме никакъв финансов ресурс. Вече сме го обяснявали това много пъти, че преди да започне пандемията започнаха ранни записвания, клиентите депозираха при нас едни средства, които ние обикновено прехвърляме основно към хотели в чужбина, към авиокомпании.

И след като се оказа, че няма да има туристически сезон хотелите и авиокомпаниите съвсем логично казаха - ние няма как да ви върнем парите, но няма проблем, ще ви дадем ваучер, той ще може да се използва в бъдеще. Клиентите от своя страна искаха да си получат парите, някои от тях. Повечето проявиха разбиране и в тази ситуация им стана ясно, че няма как и ние да реагираме веднага, но ситуацията продължава вече шести месец".

Ако протестиращите не бъдат чути и днес, са готови на още протести.

Новините от днес и със задна дата