четвъртък, 30 юли 2020 г.

Летният туризъм пред тотален провал, още по-страшно ще е през зимата

Испания се готви за летен сезон без чуждестранни туристи - NOVA
Пълен провал на туристическия сезон. Така браншът в България определя ситуацията в пика на лятото. В най-силния месец юли спадът на чартърните полети е 90%. Според експертите причината е не само пандемията, но и липсата на ясна държавна стратегия за развитие и подпомагане на туризма. Обикновено пълните с хора и автомобили алеи и улици в курорта "Златни пясъци" край Варна изглеждат полупразни. На плажа има туристи, но се чува само румънска и българска реч. Работят едва 30% от хотелите и то с по-малко от половината си капацитет.
Според туроператорите, очакваният спад в броя на туристите този месец е 80%. "Ако има някаква заетост в хотелите, тя се дължи не толкова на чартърни туристи, а на клиенти, които идват със собствени автомобили от Румъния и България", казва Венци Танчев, който е туроператор.
В черноморските ни курорти тази година няма англичани, а за Русия границите на общността са затворени. Работи се предимно с туристи от Централна Европа. Браншът отправя остри критики към държавата и взетите решения.
"Няма политика, няма стратегия, по която ние да се движим. В Турция на 15 юни казаха отваряме, добре сте ни дошли. Ние ще съблюдаваме всички мерки и ще ви пазим. В момента от Украйна летят 22 града за Турция. Нещо това да ви говори?", споделя Гешо Любенов, който също е туроператор.

Туроператорите настояват за безвъзмездна финансова помощ, защото без нея ще е провален не само сезон 2020 г., но и следващият. А отмяната на резервациите продължава на бързи обороти и от бранша не очакват ситуацията да се промени към по-добро през август и септември.
Според експертите още по-страшна ще бъде ситуацията със зимния туризъм у нас, защото в момента трябва да вървят записванията. А досега няма нито една резервация.

Новините от днес и със задна дата