събота, 25 юли 2020 г.

Детектор открива мигновено коронавирус у човека

Изследователи от университета „Джордж Вашингтон“ в столичния окръг Колумбия са създали миниатюрно устройство, което може почти мигновено да открие наличието на коронавирус в човек или следи от антитела, образувани в организма в отговор на този патоген, ако пациентът вече е прекарал тази инфекция.
Прави впечатление, че работата на детектора се основава на метода на цветната спектроскопия и пациентът може да получи резултатите от теста на специално приложение към телефона. Специализираният портал MedicalXpress съобщава за работата на изследователите.
Детекторът, състоящ се от проводници, дебели колкото косъм от човешка коса и покрити с много-тънък слой злато, е в състояние да реагира на вещества в газообразно състояние и да ги показва, като променя цвета на индикатора.
От своя страна изкуственият интелект, анализирайки реакцията на детектора, е в състояние да определи какво вещество се намира в човешката кръв.

"По време на пандемия подобни бързи тестове са много важни", отбелязва авторът на разработката, професор по компютърна техника в университета на Джордж Вашингтон Мона Заглул.
"Нашите служители успяха да калибрират устройството по такъв начин, че да открият наличието на коронавирус в кръвта, по същия начин както и антителата, образувани при пациенти със COVID-19."

Новините от днес и със задна дата