неделя, 26 юли 2020 г.

Антиоксидантите увеличават смъртността?

Антиоксидантите увеличават смъртността? - изображение
Антиоксидантите увеличават смъртността, смята изследователска група с ръководител д-р Горан Белаковиш. Учените се позовават на данните от извършено от тях проучване.

Досега се смяташе, че балансираната, добра храна, богата на антиоксиданти, може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и рак и да намали смъртността при тези болести, пише framar.bg. С цел да се проучи по-подробно този факт, изследователският екип на д-р Горан Белаковиш се заема с изследване, като извършва анализ и съпоставя резултатите от всички съответни научни статии по темата за влиянието на антиоксидантите и техния ефект върху смъртността при пациенти с различни заболявания.

Анализът включва 78 контролирани проучвания, избрани от 568 научни статии. Разгледани са данните за 296 707 пациенти, които са ползвали антиоксиданти като бета-каротин, витамини - А, С, Е и селен. Първоначалните проучвания сочели, че при пациентите, лекувани с антиоксиданти, процентът на смъртност през период на наблюдение е 11,7 %.

При повторно изследване, в което е отчетена и системна грешка при прилагането на антиоксиданти, резултатите са били вече значително по-високи и данните показват почти двойно по-голям риск от смъртност.

Единственият антиоксидант, за който е установено при подробен анализ, че не увеличава смъртността е селенът, посочват учените. В същото време използването на бета-каротин, витамини А, Е значително вдигали процента смъртност, витамин С слабо повишавал процента.


Резултатите от изследването показват ясно, че използването на антиоксиданти увеличава смъртността. Така получените данни оборват до сега съществуващата хипотеза, че стареенето се дължи на натрупването на свободни радикали в организма и заради оксидативен стрес.

Изследователите планират да проучат в бъдеще по-подробно влиянието на антиоксиданите при определени заболявания.

Новините от днес и със задна дата