четвъртък, 30 юли 2020 г.

Германия огласи страховито проучване за болните от К-19

Един от всеки петима пациенти, хоспитализирани в Германия заради новия коронавирус (COVID-19), е починал от заболяването, като смъртността нараства до 53 процента за онези хора, които са били на командно дишане. Това показва ново проучване. Данните за 10 000 пациенти, приети в 930 германски болници между 26 февруари и 19 април, са били анализирани от Германската интердисциплинарна асоциация по интензивна и спешна медицина, Техническия университет в Берлин и други изследователи.
Хоспитализираните мъже са имали по-висок процент на смъртност от жените, със съответно 25 процента в сравнение с 19 процента. По-възрастните пациенти също са значително по-уязвими, като 27 процента от пациентите в 70-те си години са починали, докато 38 процента от онези над 80 години не са успели да победят вируса. "Тези високи нива на смъртност ясно показват, че сравнително голям брой пациенти с много сериозно протичане на заболяването са били лекувани в болници", казва Юрген Клаубер, директор на WIdO.
"Такова сериозно протичане на заболяването засяга главно възрастни хора и хора, чието здраве вече е компрометирано, но се среща и при по-млади пациенти", предупреди той и призова населението да предприеме необходимите предпазни мерки за предотвратяване на нови инфекции. От общо 10 021 пациенти, 1 727 души са били поставени на механична вентилация. Въпреки че почти два пъти повече от хората, които са получили вентилация, са били мъже, смъртността е била подобна на пола, се казва в проучването.
Пациентите са престоявали в болници средно 14 дни, като тези, които не са били на вентилация, са били хоспитализирани средно 12 дни, докато продължителността на престоя при онези, които са се нуждаели от помощ да дишат, се е увеличила до 25 дни. Райнхард Бусе, професор по управление на здравеопазването в Техническия университет в Берлин, отбеляза, че средно биха се изисквали 240 дни вентилация за всеки 100 хоспитализирани пациенти.
"Това са важни числа за подготовка за втора вълна на пандемията. Ние обаче не предвиждаме проблеми с нормалните болнични легла, дори и с висок процент на заразяване", добави той. Благодарение на децентрализираната си система на здравеопазване Германия успя да увеличи значително капацитета си за лечение на пациенти с COVID-19, като избягва сцени като в Италия, където някои болници бяха затруднени от внезапния огромен брой заразени.
Въпреки това, здравните експерти призовават за самодоволство, като шефът на агенцията за контрол на заболяванията RKI Лотар Вилер многократно призовава населението да спазва хигиенни правила като социално дистанциране или носене на маски.
С пълния размах на летния ваканционен сезон политиците също гледат с тревога броя на заразите, които отчитат през последните седмици. Към сряда Германия е регистрирала 206 926 случая на инфекции, включително 9 128 смъртни случая.

Новините от днес и със задна дата