петък, 24 юли 2020 г.

Заместничката на Кантарджиев с тревога заради К-19, положението вече е критично!


Положението е сериозно, но всичко зависи от нас. Спешно трябва да преосмислим поведението си и да си наложим ограничение в контактите си. Това заяви в ефира на "Здравей, България" проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. "Дистанцията е най-надеждната мярка.
Видяхме какво е влиянието на карантината и това е начинът да се спре заразата. За нея обаче не може да се говори", каза тя. "Нека се избягват събиранията на закрито. Мисленето ни е в посока, че всичко е наред. Той обаче настъпва, той е около нас и затова говорят все повечето случаи", заяви Христова.
"Едно просто изчисление доказва, че спокойно до края на септември ще надхвърлим най-вероятно 20 000 случая. Апелирам хората да си променят поведението и да усетят, че положението вече е критично", каза тя. Според нея легла засега имаме, но много здравни работници вече са уморени.
"Говорим за много часове извънреден труд", добави тя. На въпрос какво ще стане есента тя отвърна: "Ситуацията ще стане още по-тежка. Важно е от сега да се научим как да се профилактираме. Идва не само грипът, а и острите респираторни инфекции, които също ще усложнят картината. Все повече млади хора се разболяват към момента. Това според мен не е добре."
"Това все пак показва, че поведението им е по-безотговорно. Не мога да преценя дали е белег на това, че предполагат, че при тях ще е по-лека инфекцията или пък на това, че не желаят повече ограничения. Положението е сериозно и е редно да пазят себе си и да внимават с кого общуват", добави Христова.

Запитана какво става с ваксината срещу К-19 на учени от Оксфорд, Христова отвърна: "Има много въпроси. Първо дали тя наистина е ефективна и то в по-дългосрочен план. Доколко създадените антитела ще неутрализират вируса. Тази ваксина ще излезе най-рано след Нова година и ще трябва да минат няколко месеца, за да сме сигурни, че има положителен ефект", завърши Христова.

Новините от днес и със задна дата