четвъртък, 30 юли 2020 г.

К-19 взе нова жертва у нас! Издъхна шофьор на линейка


Двама шофьори на линейки от Центъра за спешна медицинска помощ в Пазарджик са диагностицирани с COVID-19 през последните дни. И двамата са на възраст около 60 години, с придружаващи заболявания. За жалост, единият не е издържал и е починал днес следобед, съобщава "Марица".
Единият човек е от Мало Конаре, другият - от Юнаците. По неясни причини те не са съобщени в сводката на РЗИ като заболели медицински лица, но директорката на ведомството д-р Фани Петрова потвърди, че наистина има двама шофьори с положителни проби. Мъжът от Мало Конаре е бил в много тежко състояние.
Той е първият открит позитивен за коронавирус в екипа. Настанен е в Областната болница в Пазарджик. По непотвърдена информация в последните си часове е бил интубиран. Лекарите са направили всичко възможно, но организмът му не е издържал на тежката инфекция. Човекът от Юнаците е изследван като контактен на колегата си. Новината, че е с положителен резултат, го заварила, докато карал пациент с COVID до болницата в Панагюрище.
Предпочел да остане там, за да предпази колегите и близките си, лечението му продължава. В момента от РЗИ изследват всички служители на ЦСМП, които са били в контакт със заразените мъже. Според д-р Петрова, не е необходимо да се изследва целият екип и че няма как да се карантинира цяла толкова важна здравна структура.
Преди няколко дни са взети проби от 12 служители - после - от още 11. Смята се, че са обхванати лицата в риск. От директора на ЦСМП д-р Борис Манев е поискано да се направи основна дезинфекция на помещенията и линейките, както и да се провери дали всички медици ползват предпазни средства. Шефката на РЗИ уверява, че маски, ръкавици и защитни обликла са предоставени в достатъчни количества.

Припомняме, че само за последните 24 часа България постави печален черен рекорд, свързан с коронавируса. За едно денонощие COVID-19 взе 13 жертви у нас. 284 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за изминалите 24 часа. 6395 PCR теста са направени през последното денонощие". Така общия брой на потвърдените заразени е 11 155 случая на новия коронавирус, от които 4816 са активни. Излекуваните лица са вече 5971. 368 са починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус.

Новините от днес и със задна дата