събота, 18 юли 2020 г.

Проф. Донка Байкова изброи храните, предпазващи от К-19

Важен е балансът в периода на пандемията, като нито трябва да се преяжда, нито да има недохранване. Това посъветва проф. Донка Байкова - специалист по хранене и диететика. Тя обясни и че в периода на лятото имаме един съюзник срещу коронавируса – витамин D, а излизането от депресията и слънцето са също добри за здравето ни. Прием на храната от 400 до 1200 калории предразполага към дефицити и енергиен недостиг, което не е добре за имунната ни система, добави експертът. Можем да детоксикираме 3 дни и после да включим млечни продукти, риба и яйца, които подпомагат имунната система, обясни Байкова.
Тя поясни, че киселото мляко помага с млечния си белтък и намалява риска от зараза. По последни данни по нашите земи вирусът атакува и кръвосносните съдове, прави тромбози, ние трябва да приемаме вещества чрез храната, които намаляват тромбогенезата, риска от образуване на съсиреци, което е риск от усложнения в следствие на коронавируса, каза още тя.
Байкова обясни, че няма категорични предписания какво предпазва от заразяване, но препоръча режим на хранене, укрепващ имунната система:
Може да се яде извара, в която има аминокиселини, сяра, кисело мляко, зеленчуци, задушени броколи, зелени листни зеленчуци, по-цветни, мощни антиоксиданти има в зеленчуци, които са зелени, оранжеви, мораво червени. Освен това може да добавите скилидка чесън, лук, зехтин - чаена лъжичка, и домат.
Да се яде риба може 3-4 пъти в седмицата, миш-маш - също. Трябва да се ограничи приемът на меса, може да има белтъчна добавка в зеленчуковите блюда, ядки, бобови храни и пълнозърнести и зърнести варива, гарнирани със зеленчуци, добави още Донка Байкова.

Новините от днес и със задна дата