вторник, 28 юли 2020 г.

Фондацията на Бил Гейтс ще дари 100 милиона долара за създаване на ваксина и откриване на лечение в борбата с коронавируса

Милиардерът филантроп Бил Гейтс заяви, че лекарства за лечение на коронавирус могат да намалят смъртността съществено тази година, но ваксината ще е решаваща за връщането на света към нормалността. "Можете да видите терапевтичната полза по-бързо от защитната", каза той в интервю за CNBC. "Мисля, че има добър шанс да имаме съществено намаляване на смъртността до края на годината с комбинацията от тези нови инструменти", обяви Гейтс.
Съоснователят на "Майкрософт" и съпредседател на Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" каза, че ремдесивирът е едно от водещите лекарства в терапевтичните изследвания.
Ремдесивирът е противовирусно лекарство на Gilead Sciences, което показва, че намалява риска от смърт при тежко болни пациенти с 62% в сравнение само със стандартно лечение. Гейтс подчерта, че има други две противовирусни лекарства, които учените проверяват.
Фондацията на милиардера обяви планове през февруари да дари 100 милиона долара за създаване на ваксина и откриване на лечение в борбата с коронавируса. Дарението е част от молба на Световната здравна организация (СЗО) да се отпуснат 675 милиона долара в борбата с коронавируса.
Фондацията обеща още 1,6 милиарда долара за организация, която се опитва да имунизира деца на фона на пандемията от коронавирус.

Въпреки че новите лекарства значително ще помогнат на заразените с коронавирус с тежки симптоми, Бил Гейтс предупреди, че "няма да ни върнат към пълна нормалност".
"Докато наистина не блокирате разпространението, дълги периоди без някой да е отишъл в болницата, притеснението ще е там", смята той.
Гейтс е ентусиазиран за всичките ваксини, които САЩ финансират. Той също акцентира върху важността да се убеди обществото да се ваксинира, ако и когато има достъпна ваксина.

Новините от днес и със задна дата