петък, 26 юни 2020 г.

Италиански професор бие тревога за нова страшна вълна на COVID-19

Епидемиологът д-р Петър Марков: До дни ще има много починали от К-19 в България, защото... - 0
Коронавирусът върви по пътя на испанския грип отпреди 100 години и ще се завърне сред нас още по-мощен през септември и октомври! Това заяви в предаването „Агора“ на италианската държавна телевизия РАИ професор Раниери Гуера, пише "Монитор". В момента той е заместник-генералнен директор по стратегическите инициативи на Световната здравна организация, като преди това е бил дълги години член на ръководния борд на Италианския национален институт по здравеопазване в Рим.
Видният учен е заемал също така отговорни дипломатически длъжности в ООН, които са били свързани най-вече с борбата на организацията срещу СПИН, Ебола, Сарс и други от през последните години, взели хиляди човешки жертви.
За съжаление в интервюто си пред италианската национална телевизия проф. Гуера очертава наистина песимистична перспектива за развитието на „SARS-CoV-2” в обозримото бъдеще. Според видния учен сега „поведението“ на коронавируса е същото като това на вируса на испанския грип, който след една първа вълна в началото на 1918 г., се завръща със страхотна сила през есента на същата година. И тази на практика втора вълна на болестта, предшествана от частични огнища на зараза и продължила няколко месеца, е много по-жестока от първата, защото причинява смъртта на над 50 млн. души.

Проф. Гуера изрично подчертава, че песимистичната му прогноза не трябва да всява страх и ужас, а да накара хората и в Европа, и в останалата част на света, да спазват стриктно санитарните мерки за персонална защита като минимално разстояние един от друг, носене на предпазни маски, отбягване на събиранията на групи и др.
В същото време ученият изразява надежда, че до няколко месеца ще стане реалност ваксината срещу „Ковид-19” и изтъкна, че за разлика от 2018 г., вече са налице някои медикаменти и имунни способи, които са в състояние да парират коронавируса.

В интервюто проф. Гуера отговоря на въпроси, свързани с актуалните огнища на зараза в град Мондрагоне, където е забъркана и българската общност там, както и край Болоня. Ученият посочва, че тези огнища са нещо нормално и очаквано, като се разгарят през тези дни не само в Италия, а и в други страни на Стария континент. И за да не правят поразии, трябва просто да бъдат локализирани бързо и да бъдат изолирани до изчезването на заразата.

Новините от днес и със задна дата