сряда, 10 юни 2020 г.

Пламна ново огнище на COVID-19 в България

20 работници от две предприятия в Стара Загора са дали положителни проби за COVID-19, съобщиха от Областния противоепидемичен щаб. Част от служителите са от Нова Загора, където в един от кварталите има огнище на заразата. 11 случая са на територията на Старозагорска област. Четирима от заболелите са в болница, трима са с лека симптоматика на домашно лечение и още четирима са без симптоми, но с положителни PCR тестове. З
атваряне на двете предприятия не се налага, категоричен беше директорът на РЗИ-Стара Загора доктор Станимир Станков. По думите му взетите мерки за почистване отговарят на дезинфектирането на операционни зали.
Заразата в двете фирми тръгва от мъж и жена, които работели в предприятията, считат здравните специалисти. 55-годишната жена е имала лека симптоматика цяла седмица.
В 18-годишния си стаж никога не била ползвала болничен. Считала, че страда от летен вирус и ще се излекува. В неделя работничката се почувствала зле и била приета в Инфекциозната клиника на УМБАЛ-Стара Загора.

Състоянието ѝ е тежко и вече е интубирана. Съпругът ѝ е работел като огняр в другата фирма, превърнала се в локално огнище. От неделя до днес в Стара Загора са констатирани 11 заболели от коронавирус.
Всички те са служители в двете предприятия. Официалните власти за пореден път днес отказаха да съобщят имената на фирмите, с мотива, че не е нужно да се всява допълнителна паника.

Новините от днес и със задна дата