вторник, 23 юни 2020 г.

Психиатър: Политиката на страха около COVID-19 нанесе огромна щета на обществото

Пандемията от коронавируса няма да ни засегне по траен и устойчив начин, нито пък да остави дългосрочни поражения. Такова мнение изрази в предаването "Лице в лице" по bTV психиатърът д-р Владимир Сотиров.

"Внесе се обаче една масова невроза в българите от политиката на страха, която беше възприета като официална държавна политика. За мен това е огромна щета, която бе нанесена върху обществото като цяло", каза той.

По думите му пациентите с фобийни страхове са понесли противоречиво тази ситуация.

"Едни се влошиха драматично и цялото лечение трябва да започне отначало, а при други собствената им невротичност и фобии се бетонираха. В този смисъл тази щета не знам дали е изобщо поправима и дали е възможно да се справим с това втвърдяване на невротичната фобийна симптоматика на част от пациентите", обясни д-р Сотиров.

За него най-сериозният проблем е бил отправянето на противоречиви послания от страна на политиците. Според него единствената цел на решението отново хората да бъдат задължени да носят маски е просто да се покаже кой е силният и къде ни е мястото.

"Такава непоследователност и противоречивост прави така, че посланията на лидерите много да олекват. Силата на посланието е по-голяма колкото по-голямо е съответствието между думи и дела. Това е и една от ключовите характеристики на доброто лидерство. Лидер, който казва едно, но прави друго, няма никаква стойност. В този смисъл наблюдаваме едно лошо лидерство с поведението на премиера", каза още психиатърът.

Д-р Владимир Сотиров изтъкна, че истината на управляващите е срещнала отпор на разумно мислещите хора.

"В отговор на крайните послания, които целяха да подчинят хората през страха, а не през здравия разум, се появи нуждата от контратеза - балансирана и разумна. Наличието на две позиции и спор се отрази здравословно на хората. Беше предложен алтернативен начин на мислене", допълни психиатърът.

Според него управляващите са избягали от отговорност, залитайки в едни мерки, които са били несъразмерни към онзи момент от развитието на пандемията.

"Злоупотребиха с нас, като ни вкараха в един филм през внушаването на страх, искаха да ни подчинят чрез страх. Това според мен е злоупотреба, защото едно е да предоставиш информация на хората и да им дадеш възможност да направят един разумен избор. Друго е да подходиш манипулативно през такъв тип апокалиптични послания. Те избягаха от отговорност, като се презастраховаха", коментира д-р Владимир Сотиров.

Д-р Сотиров обаче, очевидно пропуска социалната роля на психолози и психиатри в подобна екстремна ситуация и това, че същите не си свършиха работата. Защото да излезеш по телевизията да внушаваш, че казването на истината за действителната ситуация е средство за внушаване на страх е вече внушаване на страх и подобни твърдения никак, ама никак не са в полза на психически лабилната част от обществото ни. Социалната роля на психолози и психиатри е терапевтична. Страхове и фобии съществуват и без пандемични обстоятелства и това са патологични състояния, които трябва да се лекуват и това е ангажимент на специалисти, като д-р Сотиров. Вие свършихте ли си работата д-р Сотиров!? Защото тя се състоеше в това да работите с пациентите си за справяне със страховете им от пандемията, която обхвана целия свят. И когато ходите в някоя телевизия обяснявайте на хората как да се справят с тези страхове породени от реалността, а не да добавяте още страхове! Целта на казването на истината е получаване на обратна връзка. Щом има толкова много заразени, явно този народ още не е чул цялата истина и посланията са доста щадящи. А политизирането на един здравен проблем, винаги има като вторичен резултат следващ проблем.

Новините от днес и със задна дата