сряда, 10 юни 2020 г.

Три учителки от детска градина са с положителен тест за COVID-19

Три учителки от детска градина в столицата са заразени с COVID-19 след екскурзия в Сърница. Това съобщи директорът на столичното РЗИ. Екипи на започнаха изследване на целия персонал от 49 човека, като групите където има положителни проби ще бъдат затворени за днес.

Засега не се предвижда изследване на децата, като се предвижда утре да се направи филтър при приемането на децата. В едната група 10 деца са били контактни, а в другата 15 малчугани.

Късно снощи кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че три учителки от персонала на детска градина №50 в район "Възраждане" са с положителен резултат за Ковид-19 от направени бързи тестове

В днешния ден двете групи - Първа В и Четвърта А, в които те са преподавали, са затворени. Директорът на детската градина уведомява родителите на всички деца, които посещават градина, написа Фандъкова.

"Създаваме организация за тестването на децата от двете групи, за която ще информираме родителите в рамките на утрешния ден. Екипи на Столичната здравна инспекция започват тестове на целия персонал на градината. Започна и пълната дезинфекция на детската градина от екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция", уточни кметът и призова родителите на деца, които посещават детската градина, с изключение на Първа В и Четвърта А, които се затварят, при възможност да оставят децата си вкъщи през следващите няколко дни.

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас са 79

79 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас за последното денонощие, като 40 от тях са активни, сочат данните от Единния информационен портал. Броят им се доближава до този от предния ден, когато бяха установени 83 случая на коронавирус.

За предходните 24 часа общият им брой беше 2810, а тази сутрин вече е 2889. Общо aктивнитe cлучaи в страната ca 1099.

Починалите са трима и общият брой на жертвите на вируса у нас е 167.

Излeкувaнитe зa пocлeднoтo дeнoнoщиe ca 36, като с тях общият им брой става 1623.

Хocпитaлизирaни ca 161 чoвeкa, 13 ca в интeнзивнo oтдeлeниe. Зa пocлeднoтo дeнoнoщиe ca нaпрaвeни 1 777 PСR тecтa.

Днес се очаква премиерът Бойко Борисов и членове на Националния оперативен щаб да обсъдят предложение да се удължи противоепидемичната обстановка и след 14 юни.

Вчера главния държавен санитарен инспектор доцент Ангел Кунчев поиска удължаването заради броя на установените през последните дни случаи на коронавирусна инфекция в родопски общини и в Сливен, където се оформиха огнища на заразата.

"Това ще ни даде възможност да запазим някои от мерките - по-специално тези за граничен контрол. Не предвиждаме връщане на контролните мерки по отношение на ограничаване пътуването от град в град или ограничаване достъпа до градинки, планината, ресторанти", обясни главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

Окончателното решение ще е на правителството, като то се очаква да бъде обявено от Бойко Борисов в началото на правителственото заседание днес.


Новините от днес и със задна дата