петък, 26 юни 2020 г.

Проф. Витанов с тревожен анализ: Във втория етап на пандемията сме, може да стане страшно

Проф. Витанов: Вирусът е като стълба, ние сме на последното ...
Ситуацията никак не е добра. Има три етапа на развитие на тази пандемия – регулярен, хаотичен и турболентен. Дълго време имахме по 50-80 случая. След като мерките спряха да се спазват, влязохме в хаотичния етап – възникват по-големи клъстери. Хаосът може да го контролираме, но влезем ли в турболентен, ще стане неприятно. Може да се стигне до проблеми в здравната система. Това заяви проф. Николай Витанов, член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Направи коментар и към тези, които не вярват за втората вълна от коронавируса. По думите му у нас болнични легла има, но квалифицирани специалисти няма.
В предаването "Панорама" по БНТ той каза, че за такова дифузно разпространение може да се говори за такова в София. И обясни, че това е като да има мрежа от връзки между хората и един от тях да е заразен и да заразява другите. Важно е да се спре това разпространение навреме, за да няма вълна. На въпрос кой е виновен за увеличението на случаите в последните седмици, проф. Витанов каза - сами сме си виновни.

И пак напомни, че е имало неспазване на мерките. Специалистът обясни, че той е човекът, който представя ситуацията, а хора над него добавят какво следва. "Аз казвам "риск", началниците добавят „поносим“. Аз казвам "риск", те казват "непоносим" .
Така че това, което аз мога да кажа, е – има риск, какво ще стане оттук нататък, тези над мен ще кажат", отбеляза проф. Витанов. За мерките направи лаконичен коментар: Погледнете Гърция - те спазваха мерките както трябва и е пълно с туристи. Според проф. Витанов първо българите са си позволили пътувания по Великден и после в началото на юни.
На въпрос на водещия "А ние яко ли ще измрем"? (по думите на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, бел. ред.), проф. Витанов каза: "Всичко зависи от нас. Засега няма яко да умрем, въпросът е да тръгнем надолу". В разговора се засегна и темата как се справи България на фона на останалите държави на Балканите.
Проф. Витанов е категоричен, че не сме се справили ни по-малко по-зле от другите и без да се налага вечерен час както в Сърбия.

Новините от днес и със задна дата