четвъртък, 11 юни 2020 г.

Почнаха нови измами на плажа

Сезонът на морето закъснява, липсват чужди туристи, а малцината престрашили се българи да отидат на плаж вече пропищяха от трикове и измами. През това лято чадърите и шезлонгите ще са “безплатни или на символични цени”, обеща министърът на туризма Николина Ангелкова в навечерието на заплашения от провал туристически сезон, пише "Труд".
Депутатите гласуваха и текстове, с които задължиха стопаните на ивиците да намалят поне наполовина цените спрямо миналото лято или да предоставят сянката на плажа безплатно. Концесионери и наематели изпратиха в Министерство на туризма своите заявки и се оказа, че само 17 на сто от ивиците трябваше да са безплатни, като ресорният министър Ангелкова ги спомена и поименно.
Оказа се обаче, че голяма част от стопаните на ивиците вече са предплатили наеми и концесионни такси. Въпреки че тази година със сигурност приходите им ще са в пъти по-малко, те няма да получат парите си обратно, за да оцелеят, а държавата ще им опрости таксите за следващата година. В резултат липсата на туристи и приходи накара стопаните на плажовете да се опитат да си избият парите, както обикновено, от невинните туристи.
Част от рекламираните като напълно безплатни чадъри на Северния плаж в Бургас се оказаха платени. От туристите първо е поискано да платят 8 лв. за чадър и два шезлонга, а след това “щедро” им поднесли подарък - кафе, което компанията не иска, оплака се потърпевшата Пролет Димитрова. На касовата бележка пък вместо услугата чадър и шезлонг, която трябва да е безплатна, е записано “кафе” на стойност 8 лв.
Концесионерът се оправдава, че безплатни чадъри има, но за тези до заведението се плаща. Въпреки, че именно по настояване на стопаните на ивиците и по инициатива на Ангелкова беше приет текст, според който плажните заведения нямат право да продават чадъри и шезлонги срещу консумация. Точно за да не конкурират платилите държавна такса концесионери. Други стопани на плажове проявиха друг тип творчество.

На къмпинг “Златна рибка” концесионерът омеша евтините и скъпите чадъри, за да се скрие от проверяващите, като в същото време “натовари” туристите. Просто крайните чадъри се предлагаха на обявената ниска цена, а по-вътрешните в редовете - на двойна. Само преди дни пък “заблуден” служител на плажа в Слънчев бряг взе 64 лв. вместо 32 лв. за два чадъри и 4 шезлонга на туристка, а на касовия бон бе записано “плажни услуги” вместо чадър и шезлонг, за да е по-трудно доказуемо “заблуждението”, както бе наречено действието на служителя от стопанина на плажа.
Обичайно Министерство на туризма разбира за измамите от оплаквания на туристите в социалните мрежи. Предполага се, че проверките не са започнали, тъй като сезонът официално стартира на 1 юли. Според представители на хотелиерския бизнес именно неуредиците всяко лято с плажовете са една от причините българските туристи да отказват да почиват на родното море. И ако това продължи и през това лято, когато и без друго се очаква 70% спад на гостите, за голяма част от туристическия бизнес то ще бъде последно.

Новините от днес и със задна дата