понеделник, 22 юни 2020 г.

Разпитаха Борисов, Горанов и Стоянова по разследването срещу Божков

Горанов заговори за „цялостно преосмисляне на данъчната система”

По разследване, по което бизнесменът Васил Божков е обвиняем, в качеството на свидетели са разпитани Менда Стоянова - народен представител, председател на Комисията по бюджет и финанси, Владислав Горанов - министър на финансите (два пъти), както и Бойко Борисов - министър-председател.

Във връзка с множество запитвания от медии и тиражирането на невярна информация, Специализирана прокуратура заявява, че продължават действията по разследването в сградата на "НОВЕ ИНТЕРНАЛ" ЕООД 43 в гр. София по досъдебното производство, по което Васил Божков е привлечен към наказателна отговорност за извършени престъпления против финансовата и данъчната системи, съобщиха от Спецпрокуратурата. 

Органите на досъдебното производство събират и проверяват, както доказателства, които разобличават обвиняемия или отегчават неговата отговорност, така и доказателства, които оправдават обвиняемия или смекчават отговорността му. Всички събрани доказателства подлежат на внимателна проверка, независимо дали същите са посочени под формата на комикси в социалните мрежи или по друг начин. Лична преценка на всеки обвиняем или подсъдим е да прецени по какъв начин да реализира своята защита в хода на досъдебното и съдебното производство.

До момента са намерени и иззети по предвидения законов ред 3610 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности. Очаква се прогнозният им брой да надхвърли 10 000. Напомняме, че обвиняемият Васил Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция едва от 212 артефакта.

С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура на Държавна агенция "Национална сигурност" е възложена проверка, която до момента е установила, че "УниКредит Булбанк" АД не е уведомявала САД "Финансово разузнаване" при извършване на плащания на суми над 30 хил. лв., съгласно ЗМИП. В хода на проверката категорично е установено, че тегленията на каса в брой от пълномощници от сметки с титуляр, обвиняемия Васил Божков, в последствие са му били предоставяни лично, единствено и само на него в офис на ул. "Московска" 43 в столицата.

С оглед на изясняването на обективната истина по досъдебното производство продължават да се извършват в пълен обем действия по разследването. По досъдебното производство са изготвени и молби за правна помощ, както и Европейски заповеди за разследване, които са изпратени до страни членки на Европейския съюз.

Предоставяме снимков материал от помещенията на ул. "Московска" 43 в столицата, които до момента не са публикувани.

Артефакти от офиса на Васил Божков

Артефакти от офиса на Васил Божков

Новините от днес и със задна дата