сряда, 24 юни 2020 г.

Експерт предрече нови поскъпвания на жилищата и голяма промяна на имотния пазар

През първото тримесечие на тази година България се изкачва с пет места в глобалния индекс на консултантската компания Knight Frank за цените на жилищата, като заема 18-о място сред 56 страни, с годишен ръст от 6,2%.
В края на миналата година страната ни заемаше 23-то място в същия индекс. Март и април намаляха значително запитванията за покупка на ново жилище, но това беше пауза.
Последният месец и половина нивата се възстановяват. Това посочи инж. Георги Шопов от Националната асоциация на строителните предприемачи.
По думите му е имало редица запитвания за намаляване на цените в дните на криза.
"Цените на жилищата се определят от търсенето и предлагането. В момента търсенето е по-голямо от предлагането", допълни той.
Цените на жилищата е важен въпрос като цяло в развитието на едно общество.
"За да паднат цените, това няма да стане заради пандемията. Трябва да е по-либерален режимът за издаване на разрешителните за строежи, но има голяма съпротива. Когато предлагането е повече, качеството се качва.
Трябва да има и повече терени за строене.
Самите терени са много скъпи. Предлагаме да се регулират нови територии", обясни инж. Шопов пред Bulgaria ON AIR.
Той допълни, че световната тенденция е да продължават хората да живеят по градовете и жилището е най-сигурният финансов остров.
"Цените скачат със 7-8% в София на година. Тенденцията с живота в предградията ще дойде и тук, защото е по-привлекателна", прогнозира експертът.

Новините от днес и със задна дата